Susitikimuose su rašytoja Ilona Ežerinyte – pokalbis iš širdies į širdį

Rugsėjo 13 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje ir Žemaičių Naumiesčio filiale vyko susitikimas su vaikų ir jaunimo knygų autore Ilona Ežerinyte.

Ši rašytoja į literatūrą atėjo su pasakų knyga „Šunojaus diena“, kuri 2016 metais Nacionaliniame vaikų literatūros konkurse pelnė pirmąją vietą, o vėliau – Aldonos Liobytės premiją už reikšmingiausią debiutą. Romanas „Sutikti eidą“ – kita rašytojos knyga, Paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nominantė, apdovanota Prano Mašioto premija kaip geriausia 2016 m. vaikų ir paauglių knyga, šiemet įtraukta į Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Garbės sąrašą (IBBY Honour List). 2017 metais pasirodė naujausias kūrinys – apysaka „Verksnių klubas“. Šių knygų pasakojimai šviesūs, gilūs prasme, paliekantys įspūdį, todėl sulaukė ne tik literatūros kritikų, bet ir skaitytojų pripažinimo. Pati autorė apie savo kūrybą sako taip: „Rašau jauniems žmonėms, kurie jaučiasi nepastebėti, yra jautrūs, drovūs, pažeidžiami, neturintys drąsos gyventi. Jei prie tokio prieini arčiau, jis kartais leidžia pažvelgti į savo vidų, ir tu pamatai sielą – susigūžusią, šlapiais lyg ką tik išsiritusio viščiuko sparneliais, bet jos akyse – atsineštas dangus.“

Susitikime, vykusiame viešojoje bibliotekoje, I. Ežerinytė pristatė savo tris knygas, užsiminė, kad į pasaulį netrukus atkeliaus ketvirtoji. Pasakojimą pradėjo nuo debiutinės knygos „Šunojaus diena“, aptardama ne tik tekstą, bet ir iliustracijas. Jos subtilios, neblaškančios, skatinančios skaitytojo atidumą, neužgožiančios istorijų, o jas filosofiškai papildančios.

Rašytoja dalijosi mintimis apie kasdienybės atradimus, tobulumą netobulume, apie keistus, o tuo pačiu savaime suprantamus žmonių tarpusavio ryšius. „Neklausykit, jei kažkas sako, jog jūsų gyvenimas nieko vertas, jog jame niekas nevyksta. Niekas nežino, ką jūs galite. Kiekviena diena yra pirma jūsų likusio gyvenimo diena. Niekada nevėlu įgyvendinti svajonę, pradėti nuo nulio, daryti tai, ką iš tiesų norisi,“ – užbaigė viešnia.

Žemaičių Naumiesčio filiale  susitikimas prasidėjo nuo auditorijai pateiktų Ilonos Ežerinytės klausimų: ar skaitote knygas, kurių nerekomenduoja mokytojai, ar esate laimingi, ar pažįstate nelaimingų suaugusių žmonių? Kadangi klausimai sulaukė teigiamų atsakymų, toliau vyko pokalbis apie mus supantį pasaulį, vienišumo problemą. I. Ežerinytė susirinkusiems papasakojo apie pirmąją savo knygą „Šunojaus diena“.  Daug dėmesio ji skyrė knygos iliustracijoms, kurios iš pažiūros yra pilkos, bet įsižiūrėjus geriau – tai kruopštūs ir nuoširdūs knygos iliustruotojo Raimondo Gnižinsko sukurti paveikslėliai, kurių spalvos atitinka Lietuvos kraštovaizdyje sutinkamas spalvas, yra nerėkiančios ir mums labai artimos. Susirinkusiųjų dėmesį prikaustė rašytojos pristatoma jos antroji knyga „Sutikti eidą“. Autorė vaizdingai papasakojo knygos siužeto dalį apie vienišę mergaitę Algę, kuri yra ne itin linkusi bendrauti su  bendraamžiais, bet kaip ir kiekvienas nori atrasti savo sielos draugą, kitaip tariant, sutikti eidą. Rašytoja trumpai papasakojo ir apie savo trečiąją knygą – „Verksnių klubas“, kurioje  kalbama apie vienatvę ir liūdesį, vaikų ir tėvų santykius, skyrybas, alkoholizmą bei kitas sudėtingas aplinkybes, į kurias ne savo noru patenka paaugliai.

Susitikimai surengti vykdant tęstinį projektą „Prie knygos versmės: kurk, švęsk, pažink“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės.

 

Parengė:

Ignė Zarambaitė

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos

vyresn. bibliotekininkė

 

Danutė Bružienė,

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos

Žemaičių Naumiesčio filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai