Senjorams surengta paskaita „Finansai ir ori senatvė“

Rugsėjo 24 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko paskaita „Finansai ir ori senatvė“, kurią vedė Klaipėdos valstybinės kolegijos lektorė Rasa Nutautienė.

Paskaitoje buvo nagrinėjami pagrindiniai asmeninių finansų valdymo principai: kasdieniniai finansai, kaupimas, ir taupymas, skolinimas(is), draudimas, investavimas. Anot lektorės, visose šiose srityse reikia sugebėti priimti tiek tinkamą riziką, tiek elgtis teisingai ir apgalvotai. Aptarti su finansų valdymu susiję teisės aktai. Klausytojams papasakota apie tinkamiausius taupymo būdus, kalbėta kaip finansiškai apsaugoti savo šeimą ištikus nelaimei, kaip sudaryti planą nenumatytiems atvejams spręsti. R. Nutautienė  kalbėjo, kad geriausias būdas finansiškai apsaugoti savo šeimą – apdrausti kaupiamuoju gyvybės draudimu.

Apžvelgtos pagrindinės paveldėjimo santykiams reguliuoti skirtos normos, numatytos galiojančiuose teisės aktuose. Klausytojai sužinojo, kad paveldimas yra ne tik materialusis turtas, bet ir skolos. Paveldima pagal įstatymą arba pagal testamentą. Teisę į privalomąją palikimo dalį turi nepilnamečiai vaikai ir neįgalūs žmonės. R. Nutautienė išsamiai išdėstė, kaip turi būti parašytas testamentas, kad jis būtų laikomas galiojančiu. Ši informacija paskaitos dalyviams padės priimant sau ir artimiesiems tinkamus su paveldėjimu susijusius sprendimus.

Paskaita surengta vykdant Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektą „Bibliotekos sociumas“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos.

 

Žaneta Jokužytė,

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos

Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai