Mokymai „Informatika be kompiuterio“

Spalio 6–21 d. vyksta Europos Sąjungos programavimo savaitė. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialas, prisidėdamas prie šios iniciatyvos, rengė mokymus vaikams „Informatika be kompiuterio“. Spalio 9 dieną mokymai vyko Kintų pagrindinės mokyklos ketvirtokams.

Kompiuteriai mus supa visur. Visiems reikia mokytis jais naudotis. Dauguma iš mūsų be jų neapsieiname nė dienos. Kaipgi veikia kompiuteriai? Kaip jie „mąsto“? Kaip žmonės sukuria greitai veikiančias ir lengvai naudojamas kompiuterių programas? Informatika – nepaprastai įdomus dalykas, nagrinėjantis šiuos klausimus.

Mokiniai mokėsi skaičiuoti nauju skaičiavimo būdu. Šiuolaikiniai kompiuteriai pagrįsti dvejetaine sistema, skirta informacijai kaupti ir apdoroti. Duomenys kompiuteryje laikomi ir perduodami skaitmenų 0 ir 1 sekomis. Viskas, ką girdime ir matome kompiuteryje (žodžiai, vaizdai, vaizdo įrašai ir net garsai), užrašyti tik dviejų skaitmenų sekomis! Pasibaigus teorinei daliai mokiniai žaidimo forma mokėsi dvejetainius skaičius užrašyti dešimtainiais ir atvirkščiai.

Kompiuterio ekranas yra tarsi tinklelis, sudarytas iš mažų taškelių, vadinamų pikseliais. Kiekvienas nespalvoto vaizdo pikselis yra arba juodas, arba baltas. Kompiuteriui įrašant vaizdą reikalinga tik informacija, kurie taškeliai yra juodi, o kurie – balti. Dalyviams labiausiai patiko užduotis „Vaikiškas faksas“. Pagal duotus kodus mokiniai iššifravo, koks paveikslėlis yra pavaizduotas.

Užsiėmime mokiniams nors dalele atskleistos informatikos mokslo įdomybės. Taip ugdosi mokinių kūrybiškumas bei informacinė kultūra.

 

Vitalija Vyšniauskienė,

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos

Kintų filialo vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai