Vaikams atskleistos karpinių paslaptys

Kovo 15 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filialo „Smalsučių kertelėje“ lankėsi tautodailininkė, Salos etnokultūros ir informacijos centro direktorė Birutė Servienė. Ji moksleiviams atskleidė karpinių meno paslaptis.

Vaikai susidomėję klausėsi tautodailininkės įžanginio pasakojimo apie karpymo istoriją. Tikrai ne visi žinojo, kad šis menas siekia daugybę amžių, kad jis buvo labai vertinamas senovės Kinijoje, kad pirmieji karpymo meno puoselėtojai buvo vyrai. Meninius karpinius kūrė tokie šviesuoliai, kaip pasakų kūrėjas H. K. Andersenas, dailininkai P. Rubensas, H. Matisse , P. Picasso. Ne svetima ši meno rūšis buvo ir mūsų tautinio atgimimo patriarchui J. Basanavičiui.

Miklios menininkės rankos tarsi savaime ruošė, lankstė popierių karpymui, žirklutės klusniai ir vos įžiūrimai raitė vieną zigzagą po kito. Mokiniams tai pakartoti buvo gana nelengva, bet pamažu žirklės tapo vis paklusnesnės. Įdomiausia ir netikėčiausia buvo išlankstyti ir ištiesinti savo darbelius. Pasirodo, kad triūsas buvo tikrai ne beprasmis. Biblioteką papuošė pačių vaikų nuo pradžios iki galo iškarpyti velykiniai kiaušiniai, vieni už kitus įmantresni, papuošti daugybe linijų ir ornamentų.

Galima karpyti ir sveikinimus įvairiomis progomis, snaiges Kalėdų eglei ir dar daug ką. Tik reikia kruopštumo, kantrybės ir noro.

 

Algimantas Čėsna,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Rusnės filialo bibliotekininkas

Spausdinti
Facebook komentarai