Nuo knygos iki skaidrių minčių ir kūrybiškumo

Kovo 22 dieną vyko Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos skaitytojų-kūrėjų klubo „Kai knygos atgyja spalvose…“ startas. Tai tęstinio projekto „Edukacinių renginių ciklas „Prie knygos ir vaizduotės versmės: pažink, atrask, kurk“ pirmasis renginys, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba (programa „Tolygi kultūrinė raida“) ir Šilutės rajono savivaldybė.

Užsiėmimą vedė Vaikų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė Kristina Kelmelienė. Šiais susitikimais yra tęsiama pasiteisinusi veikla. Atsižvelgiant į lankytojų atsiliepimus ji yra šiek tiek transformuojama. Užsiėmimų metu yra priimami iššūkiai, kuriuos padiktuoja knygos, vyksta diskusijos, istorijų perteikimas ant popieriaus ar daiktų, skatinamas dalyvių kūrybiškumas, minčių raiška, lavinamas literatūrinis skonis.

Atsižvelgdami į iš anksto numatytą temą dalyviai atsineša mėgstamą knygą, skaitomos knygų ištraukos, dalijamasi įžvalgomis, diskutuojama, vėliau iškilusios mintys ir vaizdiniai išreiškiami kūrybinėse dirbtuvėse.

Pirmojo susitikimo, surengto žvakių šviesoje, skanaujant saldumynus, tema – paauglystė. Dalyvės išsirinko knygas: „Panelės knyga“, „Nuo ančiuko iki gulbės“, „Tik mergaitėms“, „Tu nuostabi“, „Šaunios panelės etiketas“ ir kt. Paauglystė – vienas sudėtingiausių žmogaus gyvenimo tarpsnių, kai kyla tiek daug klausimų, kuriuos kartais nedrąsu net garsiai ištarti, nors patarimą norisi gauti. Galima atsakymų bandyti ieškoti knygose, žurnaluose, internete, bet tos informacijos tiek, kad su vežimu vežk… Šio projekto pirmojo susitikimo metu pasiūlyta viena iš išeičių – jaukus pokalbis, kai merginos diskutuoja aktualiomis temomis apie sveikatą, grožį, socialinį gyvenimą, mokyklą bei ateities planus.

Pasibaigus diskusijoms dalyvėms pateikta pokalbių „vinis“ – pačių slapčiausių klausimų gvildenimas. Mergaitės juos rašė ant popieriaus ir metė lapelius į bendrą pintinę. Taip anoniminiu būdu buvo aptariami labiausiai rūpimi klausimai ir problemos, kalbamasi apie tai drauge.

Dalyvės buvo pakviestos į kitą artimiausiu laiku planuojamą susibūrimą.

 

 

Kristina Kelmelienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai