Pristatyta ketvirtoji šilutiškės Ignės Zarambaitės knyga vaikams

Gegužės 22 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko naujausios Ignės Zarambaitės knygos „Stebuklingi senelio batai“ pristatymas, dalyvaujant autorei. Susitikime dalyvavo Šilutės M. Jankaus pagrindinės mokyklos 2 ir 4 klasės (mokytojos Violeta Lukočienė, Janina Šerlinskienė) mokiniai.

Viešnia vaikams papasakojo apie savo ieškojimus ir atradimus, minčių ar įspūdžių aprašymą ankstyvoje vaikystėje, vėliau knygų rašymą, labai įvairią kūrybą – nuo rankų darbo lėlių iki meno kūrinių ant savo namų sienų. I. Zarambaitė papasakojo apie tai, kaip vaikystėje susidomėjo futbolu, apie pirmuosius šviesios atminties tėčio padovanotus futbolo batelius, kurie dabar yra vienas iš jos talismanų. Ji užsiminė ir apie kitus du savo talismanus – tai iš vaikystės likusį meškiną ir apyrankę. Talismaną, raktelį, turi ir jos lėlė – knygos personažas Elija.

Dauguma dalyvių jau buvo skaitę knygas „Emilio laiškas“ ir „Skudurinukė“, o knygą „Elzė ir senojo dvaro paslaptis“, kuri yra skirta vyresniojo amžiaus skaitytojams, jie perskaitys vėliau. Knygos pristatymo metu vaikai dalyvavo žaismingame konkurse – pūtė didžiausią muilo burbulą, geriausiai žongliravo futbolo kamuolį, kt.

Labiausiai I. Zarambaitė akcentavo savo tris lėles – Enriką, Eliją ir skudurinę lėlę Uršulę. Lėlę, anot autorės, ji pradeda kurti nuo širdies. Taip, tai Ignės kūrybinė paslaptis: „Svarbiausia kuriant lėlę įdėti širdį“. Tuo vaikai įsitikino dalyvaudami edukacinėse lėlių dirbtuvėse. Jie sužinojo, kad kūrėjos namuose gyvena angelas – Širdžių saugotojas.

Pristatydama šiemet išleistą savo ketvirtąją knygą „Stebuklingi senelio batai“ Ignė apie ją papasakojo, paskaitė ištrauką, kurią išklausę vaikai turėjo atsakyti į klausimą, kiek personažų dalyvavo toje ištraukoje be pagrindinio šios knygos veikėjo – Enriko. Vaikams reikėjo pagalvoti, kur būna žmonės ir šunys iki tol, kol ateina į šį pasaulį, kur jie išeina pasenę. Dalyviai turėjo pateikti teisingą atsakymą į autorės klausimą: „Kuris faktas yra teisingas? Visose mano knygose yra…“ Jaunieji knygų bičiuliai atsakė teisingai, nes daugelis buvo skaitę I. Zarambaitės knygas.

Pasibaigus knygos pristatymui mokiniai kartu su Igne patys kūrė personažus iš kartono ir tekstilinio popieriaus. Kūrybinių dirbtuvėlių metu kiekvienas vaikas susikūrė po mielą žmogeliuką, kuris galbūt kai kuriems taps savotišku talismanu, juolab, kad ne vienas ant jo paprašė autorės autografo. Knygos autorė vaikams patarė sugalvoti savo sukurtam žmogeliukui vardą.

Jaunajai kūrėjai dėkojame už įspūdžių kupiną susitikimą bei bibliotekai, mokiniams ir mokytojoms dovanotas knygas.

Šiemet knygų autorei skirta Lietuvos kultūros tarybos stipendija kūrybinei veiklai – grožinei literatūrai vaikams ir jaunimui rašyti. Tad ne už kalnų tas laikas, kai bus parašyta pasaka vaikams, t. y. antroji knygos „Emilio laiškas“ dalis, kurios nekantriai laukia vaikai, bei kūrinys jaunimui.

Susitikimas su I. Zarambaite surengtas vykdant projektą, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės. Tai projekto „Kūrybinių idėjų namelis“ dalis.

 

 

Vita Gerulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Spausdinti
Facebook komentarai