Paskaita „Kaip suvaldyti stresą per jogą ir meditaciją“

Spalio 16 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Gardamo filiale jogos mokytoja Daiva Balčytytė vedė paskaitą  „Kaip suvaldyti stresą per jogą ir meditaciją“.

Pradžioje ji papasakojo apie stresą. Stresas – tai šiuolaikinės visuomenės palydovas. Pirmieji  streso požymiai yra nepaaiškinamas dirglumas ir nervingumas, išsekusios jėgos. Stresas turi didelę įtaką sveikatai, jis ypač veikia širdies bei kraujagyslių sistemą, todėl žmogui būtina atsipalaiduoti. Egzistuoja įvairios atsipalaidavimo priemonės, viena iš jų – meditacija.

Paskaitos vedėja išdėstė turimas žinias apie meditaciją. Ji jau 10 metų tai praktikuoja. Medituoti – tai reiškia tiesiog būti, nieko neveikti, negalvoti, nepatirti emocijų. Jūs tiesiog esate. Meditacija nėra koncentracija, iš tikrųjų tai yra koncentracijos nebuvimas. Meditacija nėra minčių sutelkimas į vieną dalyką, priešingai — tai buvimas be minčių.

Kokie yra teigiami meditacijos poveikiai?  Visų pirma – tai ramus protas, susikaupimas, pagerėjęs bendravimas, atpalaiduotas kūnas ir protas, daugiau aiškumo įvairiose situacijose. Anot D. Balčytytės, norint patirti meditacijos naudą, būtina reguliari praktika. Tai užtrunka tik keletą minučių per dieną. Kartą įtraukta į dienos rutiną, meditacija tampa geriausia dienos dalimi.  Meditacija yra kaip sėkla. Kai rūpiniesi sėkla su meile, ji vis labiau dygsta.  Neužtenka skaityti apie  meditaciją, reikia ja užsiiminėti reguliariai, kiekvieną dieną. Paskaitos pabaigoje D. Balčytytė  pamokė kvėpavimo pratimo, padedančio atsipalaiduoti.

Paskaita praėjo nepastebimai greitai, jos dalyviai padėkojo už įgytas žinias ir tęsė diskusiją prie arbatos puodelio

Virginija Langienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Gardamo filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai