Vakaras tarp dailininkų psichologinių portretų

Lapkričio 7-osios pavakarę Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje atidaryta  kraštietės fotomenininkės Lilijos Valatkienės dailininkų psichologinių portretų paroda „Išrinktieji“. Susitikimo metu vyko edukacinė paskaita ir buvo atidaryta „Žaidimų galerija“.

Pažintis su menininke.

Lilija Valatkienė Vilniaus universitete įgijo žurnalistikos specialybę. Penkerius metus dirbo Šilutės rajono laikraštyje, dabar „Pamarys“. 20 metų darbavosi „Lietuvos ryte“, įkūrė ir redagavo žurnalus „Stilius“ ir „Stilius plius“. Šiandien menininkė aktyviai kuria, vadovauja meniniams projektams, iliustruoja knygas, skaito paskaitas, rengia personalines fotografijų parodas, dalyvauja kolektyvinėse parodose, tarptautinėse meno bienalėse, teminėse ekspozicijose. 2015 metais jai suteiktas Lietuvos meno kūrėjo statusas.

Apie parodą.

Pustrečių metų su fotoaparatu „medžiojau“ savo išrinktuosius ir sukūriau didelio formato fotografijų ekspoziciją „Išrinktieji“. Tai 90 garsių šiandienos Lietuvos dailininkų, dailėtyrininkų portretai, kurie taip pat užfiksuoti ir išleistame albume „Išrinktieji“, kurį pristatau auditorijai, dovanoju bibliotekoms, kultūros centrams ir galerijoms“, –  pasakojo edukacinio projekto autorė Lilija Valatkienė. „Paroda – tai mano subjektyvi „Išrinktųjų“ metaforos – Visi pašauktieji, bet ne visi išrinktieji – interpretacija, todėl į mano išrinktuosius pažvelkite subjektyviai, – kalbėjo L.Valatkienė.

Parodos autorė papasakojo, kad nebuvo sunku prikalbinti menininkus fotografuotis, nes juos pažįsta asmeniškai, kartu vykdyti projektai, organizuotos parodos. Ši paroda Šilutėje – jau 20-oji stotelė. l.Valatkienė papasakojo, kaip gimė mintis rengti tokią parodą, kodėl dailininkų portretai paslėpti po plonu dėlionės tinkleliu. Dažnai jai kylantis klausimas, ar gali dailininkas pasislėpti po savo portretu, pakišo tokią mintį.

Galerijoje yra ir mūsų kraštiečio vainutiškio tapytojo Svajūno Armono portretas. Fotoalbume „Išrinktieji“ jo kolega tapytojas Aleksandras Vozbinas taip apie jį atsiliepia: „Jis nuolat yra puikios sportinės formos, amžinai jaunas, energingas, kažką organizuojantis ir planuojantis. Jis nesiskundžia gyvenimu ir neniurzga. Tai savotiška išimtis mizantropiškai melancholiškame, pilkame lietuviškame peizaže“. Parodoje daugybė menininkų pavardžių, ir kiekvienam norėjosi pamatyti pažįstamą veidą. Juk šiaip ar taip, kiekvienas pažįstame ne tik savo rajono kūrėjus. Žinoma, pirmiausia „užkliuvo“ karikatūristo Jono Varno portretas. Neprasprūdo pro akis ir tapytojos Jūratės Stauskaitės besišypsantis veidas. Mums ji žinoma kaip Jaunimo meno galerijos įkūrėja ir vadovė, o menininkės darbuose vyrauja moterų-paukščių tematika. Sujaudino anapilin iškeliavusios tapytojos Gintarės Uogintaitės, tarsi žvelgiančios iš anapus, pristatymas: „Ji tikino buvusi laiminga tik dirbdama prie molberto – jokio kito gyvenimo neįsivaizdavo. Vienintelis rūpestis būdavo dažai ir gėlės, kurių nuolat trūkdavo. Žiemą, kai gėlės nežydi, ji pasinerdavo į poeziją“.

Laukianti paroda.

L.Valatkienė paatviravo, kad Šilutei jaučia nostalgiškus jausmus: „Čia praleisti penkeri metai padarė savo – vis norisi sugrįžti. Dažnai rengiu parodas Šilutėje ir Pagėgiuose. Kita paroda „Saga apie Lietuvą“, kuri skirta emigracijos problemai, dabar eksponuojama Trakuose, senojoje sostinėje, vėliau bus eksponuojama Kaune, laikinojoje sostinėje, o prieš kitų metų miesto šventę – Šilutėje. Tada, tikiuosi, vėl susitiksime“. Parodos autorė pasidžiaugė, kad sagas rinko ir siuntė į Vilnių ir nemažai šilutiškių. Iš viso buvo surinkta, suskaičiuota pusantro milijono sagų – tiek, kiek žmonių išvyko laimės ieškoti į užsienį. Sagoms prisiūti panaudoti darbo drabužiai, kaip įvardijimas to, ką veikia ten mūsų tautiečiai. L.Valatkienė pasidžiaugė gražiomis bibliotekos erdvėmis, kurios puikiai tinka rengti parodoms ir organizuoti susitikimus.

Dėlionė – puikus užsiėmimas.

Atėjusių į parodą šilutiškių žvilgsnį traukė ne tik dailininkų portretai, bet ir ant stalo išdėliotos „puzzle“. Parodos autorė papasakojo, kaip sugalvojo gaminti „puzzle“ pagal dailininkų paveikslus, kuriuos atrinko menotyrininkai. Pasidžiaugė, kad vaikai mėgsta jas dėlioti. Pasiūlius pabandyti sudėlioti „puzzles“, fotomenininkei nereikėjo labai raginti, su malonumu dėliones būreliais dėliojo įvairaus amžiaus šilutiškiai.

Po susitikimo L.Valatkienė pasirašinėjo fotoalbume, atsakinėjo į klausimus.O po tokio įtaigaus pasakojimo apie parodą, fotomenininkei nereikėjo labai raginti, patys su malonumu ėmėmės dėlioti spalvinguosius ,,puzzle”.
Grįžusi namo iki vidurnakčio varčiau įsigytą intriguojantį albumą-,,veidaknygę” ir stebėjausi nepozuoto portreto galimybėmis perteikti žmogaus asmenybę, jo vidinius klodus.

Biblioteka maloniai kviečia šilutiškius apsilankyti parodoje „Išrinktieji“ (I aukštas, Tilžės g. 10) bei kartu su vaikais sudėlioti menininkų kūrybos paveikslų dėliones. Paroda vyks iki šių metų gruodžio 2 d.

Birutė Morkevičienė

Spausdinti
Facebook komentarai