Pasaulinės kultūros dienos proga kviečia nauja virtuali paroda „XX a. Šilutės simbolis – liaudies šokių ir dainų ansamblis „Rezginėlė“

Gyvename sudėtingu, neįprastu, nemažai nerimo keliančiu laikotarpiu. Vis tik, nepaisant nieko, kalendorius skaičiuoja dienas, artindamas ir tolindamas reikšmingus ir nelabai svarbius įvykius, reiškinius, datas. Nenuostabu, jei sumaišties kupinoje realybėje kai kas ir praslystų nepastebėta, neprisiminta. Kita vertus, tai laikas, kai galime iš naujo atrasti vertybes, įgyti naujos patirties, žinių.

Balandžio 15-oji – Pasaulinė kultūros diena. 2006 m. liepos 19 d. Lietuvos Respublikos Seimas įteisino Kultūros dieną kaip atmintiną.

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Bibliotekininkystės ir kraštotyros skyriaus bibliotekininkai parengė naują virtualią parodą, atskleidžiančią vieno garsiausių praėjusio laikmečio Pamario kultūros reiškinių – Šilutės liaudies šokių ir dainų ansamblio „Rezginėlė“ gyvavimo periodą.

Parodos gimimą inspiravo ilgamečio (1975–1990) Šilutės rajono kultūrinio gyvenimo dalyvio ir vadovo Antano Mažeikos viešajai bibliotekai dovanotas gausus Pamario kultūrinio gyvenimo dokumentų archyvas. Dalyje nuotraukų, skaidrių užfiksuotos kolektyvo gyvavimo akimirkos, koncertai, pasirodymai. Virtualią parodą gausiai papildo „Rezginėlės“ vadovės Reginos Puodžiuvienės išsaugotos ansamblio kultūrinės veiklos nuotraukos, kurių dalis viešai rodomos pirmą kartą, bei F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Ikonografijos rinkinio dokumentai.

Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka virtualios erdvės lankytojams kartkartėmis atveria savo fonduose saugomus dokumentinio paveldo eksponatus, pakviesdama į virtualių parodų peržiūras. Tikimės, kad ir ši paroda patrauks lankytojų dėmesį, ne tik žadindama žavesį ir pagarbą „Rezginėlės“ ansambliui, bet pakviesdama pamąstyti, ką galime kiekvienas nuveikti, kad aplink mus esantis pasaulis būtų gražesnis, šviesesnis, žmoniškesnis. Juk Pasaulinė kultūros diena nėra vien kultūros darbuotojų diena. Kultūra – tai mes visi: mūsų darbai ir elgsena, bendravimas, mūsų palikimas ir šiandiena, lūkesčiai ir kasdienybė.

PADĖKA: Šilutės liaudies šokių ir dainų ansamblio „Rezginėlė“ vadovei Reginai Puodžiuvienei už konsultacijas ir leidimą eksponuoti parodoje asmeninio archyvo nuotraukas.

Virtualią parodą rasite čia

Spausdinti
Facebook komentarai