Naujas koronavirusas: kaip gyvensime po karantino?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas savo trečiojoje paskaitoje iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijos dalinasi žiniomis ir įžvalgomis apie gyvenimą po karantino.

Laidoje išgirsite prof. dr. S. Čaplinsko atsakymus į populiarius klausimus: kada baigsis karantinas, kokia saviizoliacijos prasmė, kas tai yra saugus atstumas, kiek iš tikrųjų veido kaukė apsaugo nuo viruso ir kt. Profesorius taip pat kalba apie diagnostikos ypatumus ir gydymą, antrąją infekcijos bangą, apžvelgia populiarias sąmokslo teorijas ir atsako į klausimą tiems, kurie nežino, „kada baigsis ši nesąmonė, tarsi nebėra kitų problemų“…

Pasak ULAC vadovo, galime pasidžiaugti, kad Lietuvoje, kaip ir daugelyje kaimyninių šalių, visų piliečių ir atsakingų institucijų bendromis pastangomis gana sėkmingai pavyko suvaldyti pirmąją epidemijos bangą ir išvengti sveikatos sistemos griūties.

„Kartais susidaro įspūdis, kad buvome pamiršę infekcines ligas, o jos ėmė ir atgimė. Virusas SARS-CoV-2 – klastingas monstras, sugebantis pamėgdžioti daugelį kitų ligų, gebantis pažeisti kone visus svarbiausius žmogaus organus“, – sako prof. dr. S. Čaplinskas.

Ligos diagnostiką apsunkina faktas, kad tiesiog nėra vieno idealaus viruso patvirtinimo tyrimo, duodančio 100 proc. patikimą rezultatą. Visiškai užkardyti viruso artimiausiu metu tikrai nepavyks. Pasaulis dar labai toli iki kolektyvinio COVID-19 ligos imuniteto, tad teks išmokti atsakingai įvertinti rizikas ir gyventi pasaulyje su šia liga. „Šiuo momentu visi turime mokytis įvaldyti viruso žalos mažinimo strategiją“, – pažymėjo profesorius.

Prof. dr. S. Čaplinskas naujausios informacijos šia tema ir patarimų siūlo ieškoti oficialiuose, patikimuose informacijos šaltiniuose, vadovautis moksliniais duomenimis paremtomis ekspertų rekomendacijomis.

Pokalbis gausiai iliustruojamas informatyviais grafikais ir skaidrėmis.

Kviečiame žiūrėti: [youtube height=”600″ width=”100%”]https://www.youtube.com/watch?v=Bi0WbN1fH7E[/youtube]

Spausdinti
Facebook komentarai