Kintų vaikams – pažintinės ekspedicijos „Medžio kelionė“ ir „Žuvies kelias“

Startavo Kintų pagrindinės mokyklos organizuojama vasaros poilsio stovykla „Vasara vaikystės miestelyje – 9“.  Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialas yra socialinis partneris ir prisideda savo veiklomis. Birželio 8 d. vyko pažintinė ekspedicija „Medžio kelionė“. Apsiginklavę apsauginėmis priemonėmis nuo uodų ir erkių dalyviai patraukė Kintų girininkijos link, keliavo raudonųjų ąžuolų alėja.

Aplankyta Kintus garsinanti didžioji tuja. Čia pasitiko Kintų girininkijos girininkas Romualdas Barkauskas. Jis papasakojo apie didžiąją tują, kitus medžius, jų tipus, kaip iš sėklų sodinami, auginami  ir prižiūrimi medeliai. Girininkas atsakė į visus vaikams iškilusius kausimus.

Vėliau dalyviai patraukė mišku į staliaus dirbtuves „Kuršmedukas“, kurių savininkai Violeta ir Vytautas Valiukevičiai patikrino įgytas vaikų žinias ir papildė jų bagažą naujomis. Vaikai sužinojo,  kokie procesai atliekami, kad medis virstų baldu, įrankiu ar žaidimu. Direktorius V. Valiukevičius su kolegomis pademonstravo, kaip medis virsta daiktu ir pagamino didelį medinį lauko žaidimą „Bokštas“. Jis pamokė švitriniu popieriumi šlifuoti medines žaidimo kaladėles. Vaikai su malonumu dalyvavo šiose dirbtuvėlėse, kruopščiai šlifavo kaladėles, džiaugėsi atliktu darbu ir išbandė žaidimą. Žaidžiant šį žaidimą reikia išlaikyti kaladėlių bokštą stovintį traukiant iš jo kaladėles ir dedant ant bokšto viršaus. Pralaimi tas, kuris sugriauna bokštą. Tai puikus būdas praleisti laiką su draugais ar šeimos nariais. Šis žaidimas pareikalaus sumanumo ir humoro jausmo. Mielai kviečiame užsukti į Kintų biblioteką ir jį išbandyti.

Birželio 9 d. vyko pažintinė ekspedicija „Žuvies kelias“. Norint geriau pažinti Pamario krašto žvejų gyvenimą ir tradicijas apsilankyta vaizdingame Nemuno deltos regioniniame parke esančiame Mingės kaime, dar vadinamame Lietuvos Venecija. Sodybos šeimininkai Jurgis ir Ona Gečai parodė įkurtą privatų muziejų, kuriame eksponuojami senieji tradiciniai žvejybos įrankiai. Juos savininkas renka jau labai daug metų. J. Gečas mielai pasakojo ir pasidalino įvairiomis istorijomis apie žvejybos eksponatus. Dalyviai sužinojo apie poledinę žūklę. Nuo seno Kuršių nerijos žvejai žuvis į panardintus po ledu tinklus viliodavo ypatingu muzikiniu instrumentu. Jie į eketę įleidę vieną lentos galą, kitą galą ritmiškai daužydavo pagaliais, sau taktą skaičiuodami ir kartodami: „Stinta pūkis, stinta pūkis…“ Žuvys pajausdavo vandenyje sklindančias garso bangas, artėdavo prie eketės, sukdavo ratus ir pakliūdavo į tinklus. Kas yra stinta – žinome. O kas yra „pūkis“? Pūkis – tai pūgžlys, šiaip jau žvejų visai nevertinama spygliuota didgalvė žuvis. Išmanūs žvejai iš jų verda skanią žuvienę, bet kiti pūgžlio net neima. Vaikams buvo smagu išbandyti šį muzikinį instrumentą. Dalyviai pamatė senovinius pamario žvejybos įrankius – nėginius bučiukus, išgirdo įdomių istorijų ir žvejybos paslapčių. Sodybos šeimininkai laivu, Minijos upe, nuplukdė ekspedicijos dalyvius  į žuvininkystės ūkį.

Tęsiant kelionę žuvininkystės ūkyje UAB „Kintai “ įmonės savininkas Rimgaudas Višinskas papasakojo dalyviams apie šį ūkį,  įkurtą 1992 m. gegužės mėn. Bendrovei priklauso 600 ha gamybinių plotų. Čia veisiamos ir auginamos žuvys: karpiai, lydekos, šamai, karosai, baltieji amūrai, margieji plačiakakčiai, upėtakiai. Dalyviai sužinojo apie žuvų užsiveisimą, auginimą, priežiūrą. Direktorius R. Višinskas aprodė tvenkinius, vaikai turėjo galimybę pamatyti, kaip šeriamos žuvys. Stovyklos dalyviai buvo vaišinami vaisvandeniais ir sausainiais UAB „Kintai“ restorane „Mėlynasis karpis“.

Išvykos vyko įgyvendinant Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialo projektą „Robotų ir savo krašto tyrinėtojai – 2“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės.

Džiugu, kad vaikai ne tik linksmai praleido laiką, bet ir  praplėtė žinių bagažą apie Pamario krašto gamtą, turėjo galimybę geriau pažinti žvejų gyvenimą ir tradicijas, edukaciniame užsiėmime sužinojo medžio gamybos paslapčių.

Ekspedicijų dalyviai, įsijungę į šias veiklas, prisideda prie jau penktus metus inicijuojamos LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro iniciatyvos „Atverk duris vasarai“.

Vitalija Vyšniauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios
bibliotekos Kintų filialo vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai