Vaikai dalyvavo kino filmo „Žvaigždės ant žemės“ peržiūroje

 

Liepos 15 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vaikams buvo rodomas indų filmas  „Žvaigždės ant žemės“. Filmą režisavo ir jame vieną pagrindinių vaidmenų atliko Aamir Khan – Bolivudo superžvaigždė. Jis yra žinomas dėl savo meistriškumo, vadinamas „ponu perfekcionistu“, nesvarbu, kokį filmą jis kurtų, kokį vaidmenį vaidintų. Filmas „Žvaigždės ant žemės“ yra apie vaiko ir tėvų tarpusavio santykius, nesusikalbėjimą, pyktį, atsiribojimą.

Filmo personažas – berniukas, kuriam sunkiai sekasi tai, kas kitiems vaikams atrodo labai lengva. Nei tėvai, nei aplinkiniai jo nesupranta, bendraamžiai tyčiojasi, o mokytojai laiko tinginiu. Berniukui Kai Ishan labai prastai sekasi mokslai, jis trečią kartą neišlaiko egzaminų mokykloje,  todėl tėvas jį išsiunčia į internatinę mokyklą. Vienatvė žudo vaiką, jis save už tai smerkia ir panyra į depresiją. Vieną dieną į mokyklą atvyksta dirbti naujas dailės mokytojas. Jis stebi berniuko elgesį ir išsiaiškina, kad vaikas turi skaitymo sutrikimą,  disleksiją, bei neeilinius gabumus piešti.

Disleksija – tai gebėjimo skaityti sutrikimas,  ją sukelia kai kurių smegenų centrų nepakankamas išsivystymas. Vaikai pradėdami mokytis skaityti klysta, tačiau gana greitai tos klaidos išnyksta. Turintiems disleksiją skaitymo sunkumai trunka kelis mėnesius, kelis ar daugelį metų, o kartais išlieka ir visą gyvenimą. Dažnai pradedama vėlai kalbėti, tai apsunkina bendravimą, pasireiškia tarimo, rašymo sutrikimai, daroma   gramatinių  klaidų. Disleksiją turėjo žymūs žmonės: aktoriai Tomas Kruzas, Jennifer Aniston, Whoopy Goldberg, Keira Knightley, kino režisierius Stevenas Spielbergas, verslininkas  Richardas Bransonas, princesė Beatrice.

Pažiūrėti  filmo susirinko nemažai vaikų. Jie džiaugėsi, kad filmą gali žiūrėti ne tik namuose per kompiuterius, planšetes  ar išmaniuosius telefonus, bet ir erdvioje Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos patalpoje, stebėdami vaizdą dideliame ekrane ir  klausydamiesi geros kokybės garso. Filmas visiems labai patiko, jiems jis pasirodė ir liūdnas, ir juokingas, priverčiantis susimąstyti, kad esame skirtingi, kiekvienas su savais pliusais ir minusais. Tai buvo puiki proga vaikams susitikti, pabūti kartu ir pabendrauti.

Primename, kad jau penktus metus iš eilės Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje toliau vykdoma LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro organizuojama iniciatyva „Atverk duris vasarai“. Siūlomos įvairios veiklos bei smagūs kūrybiniai užsiėmimai, skirti vaikų užimtumui. Informaciją apie visas veiklas galima rasti interneto puslapyje www.silutevb.lt, teirautis telefonu (8 441) 78 218 arba užsukus į Šilutės F. Bajoraičio viešąją biblioteką (III aukštas, Tilžės g. 10).

Edgaras Strelčiūnas,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyriausiasis bibliotekininkas

 

Spausdinti
Facebook komentarai