Biblioteka atvira negalią turintiems vaikams

Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka ir joje dirbantys bibliotekininkai plačiai atvertomis durimis prisijungia prie projekto „Autizmo spektro ir kitų kalbos, komunikacijos ir elgesio sutrikimų turintiems asmenims draugiškų bibliotekų tinklo diegimas“, kurį inicijavo Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka, o finansuoja LR Kultūros ministerija.

Autizmas yra itin sudėtingas nervų sistemos vystymosi sutrikimas, kuris paveikia sergančiojo elgesį, bendravimą ir įsitraukimą į įvairias veiklas bei funkcionavimą visuomenėje. Būna vaikų autistų, kuriems nuo pat pradžių tinka bendroji bibliotekų ar kitų viešųjų įstaigų veikla ir jos taisyklės. Netrūksta ir tokių, kurių pradinė adaptacija vyksta labai sunkiai, net dirbant su tokiais vaikais specialiosiose ankstyvojo ugdymo įstaigose kyla daugybė problemų. Bibliotekininkai kaupia patirtį, siekia kuo veiksmingiau prisitaikyti ir pritaikyti biblioteką, domisi, kaip gali padėti, kaip elgtis susidūrus su įvairią negalią turinčiais žmonėmis.

 

Bibliotekoje autizmo spektro sutrikimą turinčių vaikų laukia „Sensorinis gesintuvas“, į kurį įeina tyrinėjimų palapinė, „smėlio gyvatė“, raizginys nelygiu paviršiumi, spalvota spyruoklė, trijų spalvų skysčių laikrodis, mirksintys ir šokinėjantys kamuoliukai, spalvingas sukutis (vilkelis), skambantis bokštelis ir ausinės, padedančios nuslopinti aplinkos garsus. Bibliotekos duris papuošė spalvotas ženklas, žymintis, jog F. Bajoraičio viešoji biblioteka, kaip viena iš projekto vykdytojų, laukia vaikų ir suaugusiųjų, turinčių autizmo spektro sutrikimą ar kitų kalbos, komunikacijos ar elgesio sutrikimų. Bibliotekininkai yra pasiruošę priimti įvairią negalią turinčius žmones.

 

Visuomenė vis dar labai skeptiškai žiūri į vaikus, kurie yra kitokie, ir ne visi supranta, kad vienoks ar kitoks netinkamas vaiko elgesys nėra tėvų auklėjimo spragų pasekmė, o tiesiog autizmo spektro sutrikimo ar kitokios negalios pasekmė. Dažnai tėvai, auginantys tokius vaikus, dėl to vengia eiti į viešas įstaigas ar vietas, kuriose yra daugiau žmonių. Norime paraginti ir pakviesti tėvelius nebijoti ir drąsiai atverti F. Bajoraičio viešosios bibliotekos duris. Mes laukiame jūsų ir jūsų vaikų.

Daugiau informacijos rasite www.bibliotekavisiems.lt

Ilona Jonikaitė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai