Ignės Zarambaitės „Juodavandeniai“ sklandė mintyse ir drobėje

Lapkričio 25 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka organizavo nuotolinę tiesioginę transliaciją – susitikimą su „Metų knygos rinkimuose 2020“, knygų kategorijoje paaugliams, dalyvaujančia vaikų ir jaunimo rašytoja, edukatore Igne Zarambaite. Knygų autorė pristatė knygą „Juodavandeniai“ (Vilnius: leidykla „Nieko rimto“, 2020). Tai pirmoji paaugliams skirta jos knyga. Autorė skaitytojų ir literatūros kritikų jau įvertinta už vaikams skirtas knygas „Elzė ir senojo dvaro paslaptis“, „Emilio laiškas“, „Stebuklingi senelio batai“, „Skudurinukė“.

Apysakoje „Juodavandeniai“ nagrinėjamos paaugliams, jaunimui aktualios temos: patyčios, tapatybės ir prasmės paieškos, draugystės ir pripažinimo troškimas, moralinės dilemos. Kūrinys laviruoja tarp trilerio ir probleminės prozos žanro. Tiesioginės transliacijos metu I. Zarambaitė pristatė knygos „Juodavandeniai“ koncepciją: kiekvienas žmogus yra ir šviesos, ir tamsos būtybė, lyg upė, kurios vanduo savaip drumstas – paslaptimis, baimėmis, ydomis. Aiškino kūrinio sąsają su vietos mitologija – klastinga marių deive Jumpyra ir aubyliais, skandinusiais nusižengusius žvejus ir kitus nuodėminguosius.

Prie tiesioginės transliacijos F. Bajoraičio viešosios bibliotekos interneto svetainėje galėjo prisijungti visi. Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Dalia Šulcienė su moksleiviais prisijungė prie diskusijos ir uždavinėjo knygos autorei įvairius klausimus: kaip gimsta knygos istorijos? Kas skatina kurti? Kaip atsiranda vieni ar kiti personažai? Kaip jiems suteikiami vieni ar kiti vardai? Ar aprašant paauglių problemas, pačiai yra tekę susidurti su patyčiomis? Kaip stiprinti pasitikėjimą savimi? Daugelio kitų aktualių klausimų sulaukė I. Zarambaitė.

Tuo pat metu bibliotekoje, stebint nuotolinę transliaciją, vyko kūrybinis performansas – tapyba ant drobės pagal knygos „Juodavandeniai“ istoriją, kurioje pagrindinė veiksmo vieta yra nedidelis miestas ir jo apylinkės, užliejamos potvynių, tarsi atpažįstamos Šilutės krašto vietovės. Dalyviai liejo ant drobės juodus akrilo dažus, taip atskleisdami savo, kaip „juodavandenio“, prigimtį ir išreikšdami savo jausmus, įsivaizduodami save kaip šviesos ir tamsos padarą, besikeičiantį, nenuspėjamą, gilų kaip upė.

Nuotolinė transliacija organizuota vykdant jaunimui skirtą projektą „Išjunk išmanųjį – atskleisk savo talentą“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės.

Susitikimą su I. Zarambaite ir jos knygos „Juodavandeniai“ pristatymą galite peržiūrėti paspaudę nuorodą F. Bajoraičio viešosios bibliotekos tinklapyje:

Dalia Pupšytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai