Bibliotekos pastatas iš paukščio skrydžio

Šiemet finansuoti keturi Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektai

Bibliotekos pastatas iš paukščio skrydžio

Lietuvos kultūros taryba šiemet finansavo keturis Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektus, teiktus Tolygios kultūrinės raidos programai.

Tęstiniu projektu „Kompetencijų ugdymo sesija „Gerosios iniciatyvos – atspirties taškas kultūrinių pokyčių link“ (vadovė Jolita Baltutienė) bus stiprinamos Šilutės miesto ir rajono kultūros lauko specialistų kompetencijos (problemų spendimo, kritinio mąstymo, gebėjimo bendradarbiauti, kūrybiškumo, komunikacijos), padedančios užtikrinti ir didinti kultūros paslaugų įvairovę, kokybę, efektyvumą, plėtojamas tarpsektorinis bendradarbiavimas. Trijų sesijų metu Šilutėje ir rajone vyksiančius mokymus bei stovyklą ves įvairių sričių profesionalūs ekspertai-praktikai, lektoriai.

Vykdant projektą „Knygrišystė knygių žemėje“ (vadovė Kristina Kelmelienė) F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje bus įrengta knygrišykla, skirta knygrišio amatui propaguoti. Pasitelkus šio amato profesionalus ir mėgėjus bus siekiama dalyvius supažindinti su knygų įrišimo amatu, jo išskirtinumo ženklais, istorija. Veiklų tikslas – parodyti, kad egzistuoja ir rankinis knygų įrišimo būdas, kad labai svarbu yra išsaugoti senąjį amatą. Visi norintys bus supažindinti su vietos istorija, rašytine šio krašto kultūra ir tradicijomis, kultūros paveldo ženklais ir objektais. Dalyviams bus surengtas šeimų žygis po Šilutės krašto knygininkų gimimo, gyvenimo, veiklos ar amžinojo poilsio vietas.

Dalinis Lietuvos kultūros tarybos finansavimas skirtas projektui „Šviesos parnešti, gera padaryti“ (vadovė Nijolė Budreckienė). Veiklomis siekiama įtraukti Pamario bendruomenę į kultūros procesus, pilietiškumo stiprinimą, kūrybiškumo skatinimą, didinti užimtumą, orientuotą į pokyčius, bendruomeninių ryšių formavimą, įprasminti vietos atminties pažinimą ir puoselėjimą. Jau septintąjį kartą iš Šilutės krašto kilę, jame gyvenantys ar kitaip su kraštu susiję literatūrinės kūrybos autoriai, literatūrologai, mokslininkai, vertėjai, sudarytojai, iliustruotojai bus pakviesti į literatūrinio rudens konkursą-šventę. Knygininkams suteikiama išskirtinė galimybė teikti trejų metų publikuotą savo kūrybą vertinti ir būti pastebėtais. Konkurso tikslas yra skatinti Šilutės krašto literatų kūrybiškumą, profesionalių rašytojų ir mėgėjų dialogą, ugdant pagarbą kalbai, meniniam žodžiui, nominuoti jau ketvirtą literatūrinės Fridricho Bajoraičio premijos laureatą.

Projektas „Meno mūzų improvizacijos“ (vadovė Liudmila Nausėdienė) suteiks galimybę įgyvendinti  dailės, spektaklio, šokio, muzikos, poezijos improvizacijas – intelektualias, inovatyvias kultūrines edukacines veiklas, skirtas profesionalios kūrybos sklaidai.  Vietos bendruomenės nariai bibliotekoje galės išvysti įvairias programas, susipažinti su dauguma žinomų  ir nežinomų jaunimo atstovų atlikėjų. Programą „Mano tau“,  kur susilieja dainuojamoji poezija ir džiazinės improvizacijos, atliks jauni menininkai: aktorius M. Ancevičius, muzikantai D. Razmus, M. Pranulis, poetas R. Stankevičius. Klaipėdos jaunimo teatras atliks vieno veiksmo pjesę „Kontrabosas“. „Vakaras P“ – poezijos, muzikos, šokio programa su aktoriais B. Ivanausku, A. Dubaka. Klaipėdos teatras „ŠouXmas“ atliks poezijos spektaklį pagal poeto V. Mačernio eiles „Vizijos“.  Dailės mozaika sujungs meno renginius, organizuojamus bendradarbiaujant su Vilniaus „AP galerija“. Fotomenininkė Monika Požerskytė-Kalvelė pristatys parodą „Natiurmortai“, grafikos dizainerė, rašytoja Kotryna Zylė pristatys knygą ir iliustracijų parodą, supažindins su grafikos iliustracijų kūrimo procesu, ves literatūrinį edukacinį užsiėmimą mitologijos tema. Kraštietė  menininkė Kristina Kazlauskaitė pristatys konceptualios juvelyrikos parodą „Gamta kaip žaislas“.

Visų Lietuvos kultūros tarybos finansuotų projektų suma – 15 700 Eur.

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai