aaaa

Knygos „Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje“ pristatyme – pamąstymai apie visuomenės elgsenos pokyčius

Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei įsibėgėjus, balandžio 25 dieną, Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko Valdemaro Klumbio ir Tomo Vaisetos knygos „Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje“ pristatymas, dalyvaujant autoriams. Ši knyga išrinkta 2022 metų knyga publicistikos ir dokumentikos kategorijose. Tai yra pirmoji mokslinė knyga Lietuvoje, paženklinta S raide.

Valdemaras Klumbys – Lietuvos istorijos institute dirbantis ir Vilniaus universitete dėstantis istorikas, išleidęs dvi mokslines monografijas. Tomas Vaiseta – Vilniaus universitete dėstantis istorikas ir rašytojas, paskelbęs tris mokslines monografijas, du romanus ir apsakymų rinkinį. Autorius kalbino knygų autorė, menininkė, bibliotekoje veikiančio salono „Ars littera“ edukatorė Raimonda Canderienė.

Istorikai įžengė į teritoriją, kurioje lyg ir nieko neturėjo rasti – juk iki šiol vyrauja įsitikinimas, kad seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje tarsi neegzistavo. Savo knygoje, kuriai parašyti reikėjo penkerių metų, V. Klumbys ir T. Vaiseta, remdamiesi spauda, dienoraščiais, atsiminimais, archyvais ir interviu, nagrinėja seksualumo kultūrą sovietų Lietuvoje trimis pjūviais: per viešai publikuotus vaizdus, lytinio švietimo ir seksualinės tematikos tekstus ir visuomenės elgseną. Jie teigia, kad sovietmečiu valdė meilės diktatūra, kuriai pavyko nuslopinti prasidėjusią seksualinę kultūros revoliuciją, bet tuomet ši virto seksualiniu pilietiniu karu.

Apie tai ir vyko įdomi, kiek provokuojanti diskusija. Renginio vedėja savo atvirais klausimais sudomino auditoriją ir paskatino į knygą pažvelgti kitu kampu, prisiminti, kaip gyvenome, pagalvoti apie tai, kas vyksta šiuo laikmečiu. Visais laikas kartų susidūrimas būdavo neišvengiamas, o laisvesni požiūriai kelią skindavosi sunkiau. Netrūko klausimų ir iš renginio dalyvių pusės. Diskusijos tęsėsi ir po renginio. Tai parodė, kad „nepatogių“ knygų nebūna, svarbu, kaip tai pateikiama. D

Dėkojame svečiams iš sostinės – istorikams V. Klumbiui ir T. Vaisetai, renginio kuratorei Raimondai Canderienei už tokį įdomų knygos pristatymą.

Renginys organizuotas įgyvendinant Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektą „Improvizuoti meno ir knygos pavakariai“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės.

 

Projektą finansuoja:

Šilutės ir Kultūros logotipas

 

 

Liuda Nausėdienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje

Spausdinti
Facebook komentarai