Sveikesnė mityba: mažais žingsneliais į didelius pokyčius
Kiekvienais metais lapkričio 8-ąją Europos šalyse minima Sveikos mitybos diena, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į tinkamos mitybos svarbą. Šią dieną organizuojami renginiai, kurių metu dalijamasi žiniomis apie subalansuotos mitybos principus ir sveikatai palankius maisto pasirinkimus. Tai diena, kai kiekvienas esame kviečiami prisiminti, kad mūsų kasdieniai sprendimai – ką valgome, geriame ir kaip gaminame maistą – tiesiogiai veikia mūsų sveikatą bei savijautą. Sveika mityba apima būtinų maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai, riebalai, angliavandeniai, vitaminai, mineralinės ir skaidulinės medžiagos, vartojimą tinkamais kiekiais.
Pagrindiniai sveikos mitybos principai yra šie: valgyti kuo įvairesnį maistą; kramtyti maistą ilgiau, kad jis būtų geriau suvirškinamas; vengti užkandžiavimo ir greito maisto; vartoti daugiau šviežių maisto produktų, ypač daržovių, vaisių ir grūdinių produktų; rinktis produktus, turinčius mažiau konservantų, dažiklių ir saldiklių; vengti persivalgymo, tačiau taip pat ir nebadauti; saikingai vartoti cukrų, druską ir kasdien gerti pakankamai vandens (1,5–2 litrus per dieną).
Šiuolaikinis gyvenimo tempas, kai darbas, mokslai ir kiti įsipareigojimai užima didžiąją laiko dalį, dažnai neleidžia skirti dėmesio sveikai mitybai. Skubėdami dažnai renkamės greitą, dažnai mažiau maistingą maistą, o mūsų vaikai, kuriems dar tik formuojasi požiūris į mitybą, ypač yra veikiami nesveikų užkandžių pagundų. Vaikams sunku atsispirti gundančiai iš kavinių sklindantiems kvapams ir vitrinose išdėliotiems saldėsiams, tokiems kaip pyragėliai ar bandelės, tad natūralu, kad sveikos mitybos įpročių ugdymas tampa tikru iššūkiu.
Lapkričio 7 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio trečiokams surengtas kulinarinis užsiėmimas „Skanauk į sveikatą“. Mokiniai supažindinti su valgymo kultūros principais. Jie patys išbandė sveikuoliškų keksiukų gamybą. Vaikai entuziastingai skaičiavo, svėrė, matavo bei maišė produktų sudedamąsias dalis, mokėsi naudotis virtuvės įrankiais ir nekantriai laukė savo darbo rezultatų. Iškepę spalvingus keksiukus, mokiniai supakavo juos kaip dovanėlę. Klasėje gurkšnodami šiltą arbatą jie galės dalintis savo gamintais skanėstais.
Mokiniai džiaugėsi patirtimi ir pripažino, kad savomis rankomis gaminti desertai yra kur kas skanesni, nei pirkti parduotuvėje. Gamindami jie ne tik mokėsi sveikos mitybos, bet ir turėjo galimybę atsipalaiduoti nuo kasdienių rūpesčių.
Šia kūrybine edukacija ir principu – gyvenkime ne tam, kad valgytume, bet valgykime tam, kad gyventume – siekiame skatinti prisiminti, jog sveikos mitybos pasirinkimas lemia mūsų sveikatą bei gyvenimo kokybę, įkvėpti rūpintis savo kūnu ir rinktis maistą, padedantį gyventi sveikai bei džiaugtis kiekviena diena.
Kristina Kelmelienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė