Bibliotekininkų nevyriausybinės organizacijos stiprina pozicijas

Lietuvos bibliotekininkų draugijos aštuntasis suvažiavimas2011 sausio 24 d., Dalia Užpelkienė

Seimo rūmuose į 8-ąjį savo suvažiavimą rinkosi Lietuvos viešųjų bibliotekų bibliotekininkai. Draugija įkurta 1931 metais, atkurta 1989-aisiais ir nuo 1990 metų yra Tarptautinės bibliotekininkų sąjungos (IFLA) narė. Pagrindiniai tikslai – plėtoti bibliotekininkystę, didinti bibliotekų vaidmenį ir pažangią kaitą visuomenėje. Vienija 78 skyrius visuose regionuose ir apie 2100 bibliotekininkų.

 

Suvažiavimo dalyvius sveikinęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys nuosekliai aiškino, kad „bibliotekininkai kartu su muziejininkais yra aktyviausiai naują socialinį turinį kuriantys bendruomenių „segmentai“, tačiau yra mažiausiai apsaugoti“. Recesijos metais visų lygių Lietuvos valdžios viešųjų bibliotekų sistemoje sumažino bibliotekininkų atlyginimus iki 20% (Šilutėje 2009-2010 m.- 18,5%), arba „nurėžė“ etatus ir taip, pasak LBD tarybos narės Vidos Garunkštytės, „apribojo savo bendruomenių žmonėms galimybę gauti kokybiškas modernizuotų viešųjų bibliotekų paslaugas“. Nors oratoriškai ir meistriškai V. Stundys kalbėjo apie tai, kad „Lietuvos intelektualinė laisvė remiasi į asmens orumo, savivertės ir savigarbos sistemas“, LBD pirmininkas A. P. Zurlys prieštaravo, teigdamas, kad „atimdami iš bibliotekų knygas, mes skatiname Lietuvos išsivaikščiojimą“. Šalies bibliotekoms per paskutiniuosius 2 metus dviem trečdaliais sumažintos lėšos naujų knygų įsigijimui.

Draugijos 2008-2010 metų ataskaitoje A. Zurlys pabrėžė, kad draugija stiprina pozicijas šalies ir tarptautiniu mąstu, tačiau „jau dabar bibliotekos išgyvena jaunų bibliotekinių specialistų darbo jėgos stygių“. Statistinio šalies bibliotekininko (su bakalauro diplomu) atlyginimo išmokamas vidurkis yra apie 1300 Lt (Šilutėje- 1267 Lt). Šįmet Kultūros ministerija iš gautų 17 jaunų bibliotekininkų paraiškų studijinėms stipendijoms tenkino 14. Tarp stipendiantų, laimėjusių stipendijas dalyvauti mokslinėse konferencijose, yra ir jauna F. Bajoraičio viešosios bibliotekos magistrė Virginija Mažeikaitė, kuri vasarą vyks į Krymą (Ukraina) ir dalyvaus pasaulio informacijos specialistų mokslinėje konferencijoje. „LBD negali nuspręsti, kiek bibliotekų ir kokių Lietuvoje reikia, tačiau diskutuoti apie tai – būtina“, teigė Utenos M. A. Miškinių centrinės bibliotekos direktorės, Lietuvos savivaldybių asociacijos narė V. Garunkštytė. Pasak pašnekovės, nėra normalu, kai vos per 50 tūkst. gyventojų turinčioje savivaldybėje veikia 36 arba net daugiau filialų (Šilutėje – 23 struktūrizuoti padaliniai).

Suvažiavimas įteisino naujus ir permainas žadančius LBD įstatus, išrinko 15 narių tarybą, kurioje 8 iki tol nedirbę bibliotekininkai. Trijų ketvirtadalių balų persvara, iš dviejų kandidatų (Vida Garunkštytė ir Alina Jaskūnienė) LBD pirmininku išrinkta pastaroji. Nauja draugijos pirmininkė, Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė žada permainų: aktyvesnio bendravimo su draugijos skyriais visoje Lietuvoje, drąsesnių paraiškų Seimui ir Vyriausybei dėl bibliotekininkų darbo apmokėjimo sistemos tobulinimo, aktyvios partnerystės su naujai įsikūrusiomis profsąjungomis, sprendžiant bibliotekų ir bibliotekininkų socialinio  aprūpinimo problemas.

Spausdinti
Facebook komentarai