Paroda poetui Justinui Marcinkevičiui atminti

Paroda skirta Justinui Marcinkevičiui2011 vasario 18 d., Aldona Norbutienė

„Nesinori būti garsiai keistu, norisi būti teisingu tyliai” – taip vadinasi Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje veikianti paroda, skirta lietuvių tautos poeto Justino Marcinkevičiaus (1930 03 10 – 2011 02 16) atminimui pagerbti.

Šios asmenybės netektis skaudi  Lietuvai, skaudi kiekvienam iš mūsų. Ne vienas prisilietėme prie poeto svaraus, brandaus žodžio lietuvių tautai, kalbai. Nemariomis tapo jo žodžiais sukurtos dainos  Lietuvai, jos žemei, žmogui. Poetas į literatūrą įsiliejo XX a. šeštojo dešimtmečio viduryje, kūrė sudėtingu sovietiniu laikotarpiu, gindamas lietuvių tautos kultūrinę savimonę, skelbdamas humanistines žmogaus idėjas. J. Marcinkevičiaus poezijoje – Lietuva, jos istorija ir dabartis, tautos ir jos likimo apmąstymai, gamta, kultūra, žmogus. Jis savo eilėmis žadino tautos  atgimimą ir tapo kertiniu jos vertybių simboliu.

Nuo 1955 m. J. Marcinkevičius – Lietuvos rašytojų sąjungos narys. 1990-aisiais poetas tapo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariu ir aktyviai dalyvavo atkuriant Lietuvos Nepriklausomybę.

Poetas apdovanotas Lietuvos Respublikos valstybinė premija už poemą „Dvidešimtas pavasaris“(1957), „Poezijos pavasario“ laureatas (1965), 1969 m. jam įteikta Lietuvos Respublikos valstybinė premija už dramą-poemą „Mindaugas“, 1993 m. – Gedimino III laipsnio ordinas , 1997 m. – Gedimino I laipsnio ordinas, Literatūrinė „Varpų“ premija (2000 ), Nacionalinė kultūros ir meno premija (2001),  Vytauto Didžiojo ordino Didysis Kryžius (2003), Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos apdovanojimas ir Baltijos Asamblėjos premija (2005), Nacionalinė kultūros pažangos premija (2008), Vilniaus mero premija ir Literatūrinė Vaižganto premija (2009), Kaišiadorių r. savivaldybės Jono Aisčio premija už knygą „Vėlyvo vėjo vėliavos“ (2010), Lenkijos autorių teisių gynimo asociacijos apdovanojimas „Už lenkų literatūros vertimus į užsienio kalbą“(2010).

Rašytojo kūryba išleista rinkiniuose ir atskiromis knygomis lietuvių ir įvairiomis užsienio kalbomis, eilėraščių ciklai skelbti antologijose, žurnaluose, almanachuose. F. Bajoraičio viešoji biblioteka savo fonduose turi J. Marcinkevičiaus išleistų knygų, rinktinių raštų. Bibliotekos Knygos muziejuje saugoma susirašinėjimo su rašytoju medžiaga, knygos su poeto autografais, fotografijos iš susitikimo su Pamario krašto skaitytojais. Dalis šios medžiagos eksponuojama ir bibliotekoje surengtoje parodoje, skirtoje poetui.

„Lenkiuosi knygai ir žmogui. Matau, kad čia yra gėrio ir meilės žemė,“ – sakė poetas J. Marcinkevičius Šilutės krašto žmonėms, atėjusiems į jo knygos „Dienoraštis be datų“ pristatymą 1999 m.

Kviečiame aplankyti bibliotekoje surengtą J. Marcinkevičiui skirtą parodą, kuri veiks iki kovo 16 d.

Spausdinti
Facebook komentarai