F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje – naujai atrastas pasaulis

Keliautojas Andrius Varnas2011 kovo 12 d., Loreta Liutkutė

Kovo 10-osios pavakarę šilutiškiai rinkosi į F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengtą susitikimą su Kintuose gyvenančiu buriuotoju Andriumi Varnu, kuris jachta „Ragainė II“ kartu su dukra Rasa ir jos draugu basku Egoi per dvejus metus ir 19 dienų apiplaukė aplink pasaulį, aplankė 44 šalis, įveikė 29700 jūrmylių. Būtina paminėti, kad A. Varno dukra Rasa yra pirmoji moteris lietuvė, įveikusi tokią kelionę.

Susitikimo metu  pasakoti kelionių įspūdžiai ir nuotraukos prikaustė susirinkusiųjų dėmesį. Atsidūrus įdomioje, bet dar nepažintoje erdvėje, laikas bėgo nepastebimai greitai. Netrūko klausimų. Vienus domino, kokius pavojus jachtos „Ragainė II“ įgulai teko patirti, kiti smalsavo, kurią iš aplankytų šalių keliautojas galėtų pavadinti įspūdingiausia, verta rojaus vardo žemėje, dar kiti svarstė, ar toks sumanymas nebuvo pernelyg pavojingas. Pats A. Varnas teigė niekada nerizikavęs savo ar artimųjų saugumu. „Tinkamu metu, tinkamoje vietoje“, – tokios taisyklės laikėsi keliautojas, vengęs didelių miestų ir ieškojęs mažai civilizacijos paliestų vietovių, kuriose galėjo stebėti gamtos grožį.

„Pasaulis –  nuostabus  ir verta yra gyventi šioje žemėje, – kalbėjo A. Varnas. 1969 metus, kai savo jėgomis pastatė pirmąją valtį, jis įvardino kaip simbolinę kelionių pradžią.  2004 m. Minijos žemupyje įkūrė Mingės prieplauką, vadovauja Kintų buriavimo mėgėjų klubui „Marių burės“. Pamažu įgyvendintas vienas iš pagrindinių A. Varno tikslų – buriavimas Pamaryje tapo aktualus.

Prieš du metus bibliotekoje susitikta su kitu kraštiečiu keliautoju – žurnalistu ir fotografu Dainiumi Kinderiu, pristačiusiu savo pirmąją kelionių knygą „Atgal į Afriką“. Abu keliautojai garsina ne tik Pamario kraštą, kuriame jie yra gimę, bet ir Lietuvos vardą. Jų kelionių įspūdžiai paskatina susimąstyti, kiek dar nedaug žinome apie planetą, kurioje gyvename, pažadina norą pažinti pasaulį.

Spausdinti
Facebook komentarai