Pavasario virsmas

2011 m. balandžio 26 d., Liuda Nausėdienė

Velykos – gamtos atbudimo, pavasario džiaugsmo ir linksmybių šventė. Ta proga F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko etnografinis renginys „Velykų laiko fragmentai”. Jame svečiavosi Pamario pagrindinės mokyklos moksleiviai (mokyt. Regina Zybartaitė, Jurgita Balčytienė, Asta Memytė, Irena Trečiokienė, Vita Bočkuvienė, Nijolė Kungelienė) su programa, Šilutės dienos paslaugų centro auklėtiniai.

 

Renginio pradžioje į bibliotekos konferencijų salę buvo įritintas didžiulis Velykų šventės simbolis – margutis. Kiaušinį kartu su tėveliais sukūrė 5 d. klasės mokinė Greta Šertvytytė. Mokiniai, pradėję artėjančių švenčių linksmybes, dainavo lietuvių liaudies dainas, šoko, su auditorija dalinosi šv. Velykoms būdingais pokštais, žaidė senovinius žaidimus, kuriuose dalyvavo ir susirinkusieji.

Mokytojos R. Zybartaitė ir I. Trečiokienė supažindino vaikus su populiariausiais bei plačiausiai paplitusiais Velykų laiko papročiais ir žaidimais: kiaušiniavimu, žaidimais su margučiais, lalavimu, laistymusi vandeniu ir plakimu verba bei supimusi (norintieji galėjo pasisupti ant įrengtų salėje sūpynių). Mat senovėje, sakydavo, jeigu vaikai per Velykas supsis, tai bus smagūs ir greiti. Įdomu buvo klausytis apie tai, kaip kiaušiniauti eidavo visi Lietuvos kaimo vaikai, ypač piemenėliai ir krikštavaikiai bei persirengėliai. Margutis krikštavaikiui – velykinė krikšto tėvų pareiga. Vienur krikštamotė margutį atneša, kitur krikštavaikiai patys pas ją nueina. Antrąją Velykų dieną vaikai sau skirto kiaušinio atsiimti eina ir pas tetas ar kaimynus, ypač į tuos kiemus, su kuriais tėvai draugauja ir kur nėra vaikų. Mokytojos sakė, kad šeimininkės lalauninkus turi mylėti ir mielai jiems duoti kiaušinių. Jei per Velykas lalauninkui kiaušinių neduosi, tai tą metą vištos mažai kiaušinių dės. Taip rodo Velykų burtai. Gavęs kiaušinį, lalauninkas turi padėkoti šeimininkei už dovaną ir eiti toliau, kol apeis tetules, dėdienes ir „podes”. Na, o susirinkę margučius, aišku, eidavo jų ridenti. Margučius mušdavo daugiausiai vyrai ir jaunimas, o ridendavo vaikai. Tai pats populiariausias vaikų velykinis žaidimas. Mokytojos priminė, kad Velykų šventės prasideda Verbų sekmadienį, didįjį trečiadienį, didįjį ketvirtadienį ir didįjį penktadienį. Buvo papasakota, kaip šios prieššventinės dienos yra minimos.

F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė pasidžiaugė tokia renginio aplinka ir Pamario pagrindinės mokyklos patrauklios programos kūrėjams padėkojo už sudarytą galimybę prisiminti ir geriau pažinti mūsų protėvių ir senolių išgyventą laiką.

Spausdinti
Facebook komentarai