Šilutei – Literatūrinio rudens‘ 2011 – 2012 dovanos

literaturinis-ruduo-1 2011 m. spalio mėn. 19 d. Loreta Liutkutė

Spalio 11 dieną, antradienį, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje įvyko pirmasis 2011–2012 m. Literatūrinio rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…“ renginys, pavadintas  „Literatūrinės muzikinės dedikacijos Šilutei“, kuris surengtas bendradarbiaujant su VšĮ „Rašytojų klubas“.

Susitikimo metu rašytoja Aldona Ruseckaitė pristatė savo 2010 m. išleistą romaną „Marios vandens“,  Kauno valstybinio dramos teatro aktoriai Henrikas Savickis ir Vilija Grigaitytė, skaitydami A. Ruseckaitės kūrybos ištraukas, padėjo nusikelti ir įsijausti į rašytojos kūrybos pasaulio erdvę. Vakaro nuotaiką, kupiną nuoširdaus žavėjimosi menu, pagyvino minėto aktoriaus ir bardo H. Savickio atliekamos dainos.
A. Ruseckaitė, kuri dirba  Kauno Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktore, atskleidė, kaip gimsta idėjos, vėliau tampančios kūriniais. Pasakojo, kaip dar tuomet, kai nebuvo žinoma rašytoja, svajojo per savo gyvenimą išleisti bent vieną knygą… Sužavėjo rašytojos gebėjimas pajausti kito žmogaus, ypač moters, likimą ir tai perteikti kūryboje.
Menininkės gyvenimas spalvingas kaip ir jos kūriniai.  A. Ruseckaitė gali didžiuotis nuveiktais darbais muziejuje, išleistomis knygomis, apdovanojimais – Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino 2-ojo laipsnio medaliu už nuopelnus lietuviškajai knygai, Jono Aisčio premija už poezijos knygą „Bėk, kiele, bėk“, Kauno miesto Santakos garbės ženklu ir ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ iš Prezidentės rankų.
Rašytojos romanas „Marios vandens“ – pažintis su vienos kartos absolventais, kurie po kelių dešimtmečių susirenka į klasės susitikimą. Knygoje perteikiama skirtinga kartos patirtis, svarstoma, kas nulemia likimą, gyvenimo kelią, pasirinkimą. Romane gyva Senekos filosofija, kurios citatas per istorijos pamokas iš auklėtojo išgirdę mokiniai prisimena visą gyvenimą.
Literatūrinio rudens renginiai vyks visus metus. Juose dalyvaus net tik Pamario krašte gyvenantys ar kitaip su juo susiję rašytojai, bet ir meninio žodžio kūrėjai iš visos Lietuvos. Baigiamoji Literatūrinio rudens šventė rašytinio žodžio gerbėjus  sukvies 2012 m. spalio 11–12  dienomis.

Spausdinti
Facebook komentarai