Kamerinis dailės ir muzikos vakaras bibliotekoje

Krasauskiene-liuda-zydre2011 m. spalio mėn. 6 d. Daiva Jucikaitė

     Rudeniškai šiltą pavakarę šilutiškiai buvo pakviesti į Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengtą kamerinį vakarą „Meno ir muzikos mūzos pakylėtos”. Jo metu kraštietė dailininkė Janina Urbonaitė-Krasauskienė pristatė savo kūrybos parodą, o šilutiškės muzikės Žydrė Adomaitienė ir Liuda Kašėtienė susirinkusiuosius sušildė savo lyriškomis dainomis.

     Gegužės mėnesį vykusios Šilutės miesto 500 metų jubiliejaus šventės metu į viešosios bibliotekos surengtą pasaulio šilutiškių kraštiečių sueigą atvyko nemažai žymių mokslo, kultūros ir meno žmonių, kuriuos traukė noras atvykti į gimtinę, pavaikščioti po prabėgusios vaikystės ir jaunystės vietas. Viešoji biblioteka, minėdama miesto jubiliejų, visus metus kvietė kraštiečius meno, žodžio ir muzikos kūrėjus savo nuveiktus darbus ir kūrybą pristatyti Šilutės miestelėnams ir svečiams organizuotame renginių cikle „Kraštiečiai grįžta”. Šiais metais buvo surengtos ir bendruomenei pristatytos kraštiečių dailininkių Inos Budrytės bei Genovaitės Skrabulienės (Vilnius) tapybos parodos. Kūrybinio kelio pradžią pristatė jaunosios kartos aktorė, dainuojamosios poezijos atlikėja Edita Zėčiūtė, šiuo metu gyvenanti Vilniuje. Viešojoje bibliotekoje vykusio kamerinio vakaro metu kraštietės dailininkės Janinos Urbonaitės-Krasauskienės (Vilnius) surengta kūrybos (pastelė) paroda taip pat buvo skirta Šilutės miesto 500 metų jubiliejui.
     Šilutė yra gimtasis dailininkės miestas, kuriame praleido savo vaikystės ir jaunystės metus, mokėsi ir baigė Šilutės pirmąją vidurinę mokyklą (dabartinė Šilutės pirmoji gimnazija). Vėliau studijavo dizaino specialybę Vilniaus dailės institute. Pagal išsilavinimą ji – pramonės dizainerė, ne vienerius metus užsiėmusi pramonės gaminių meniniu konstravimu ir modeliavimu. Janina Urbonaitė-Krasauskienė, dirbdama kailių mados namuose „Nijolė” drabužių modeliuotoja, tarptautinės kailių kolekcijos parodos metu kartu su garsiu Rusijos dizaineriu Valentinu Judaškinu pristatė bendrą kailių kolekciją. Kraštietė kuria kostiumus ir kino filmams. Nuo 2010 metų yra Lietuvos kinematografijos sąjungos narė. Didžiausią malonumą dailininkė jaučia kurdama drabužius, aksesuarus bei papuošalus. Renginio metu ji pristatė savo sukurtus papuošalus, kuriuose atsispindi šio krašto tautodailės motyvai.
     Parodos pristatymo metu autorė kalbėjo, kad jos, kaip tapytojos, kūrybinis kelias prasidėjo apie aštuoniasdešimtuosius metus, Vilniuje surengus pirmąją personalinę parodą. Dailininkę nuo vaikystės traukė peizažai bei jūros tematika, vandens stichija. Tai atsispindi ir jos pastelėse. Janinos Urbonaitės-Krasauskienės paveiksluose atgyja pulsuojanti vandens jėga, įkūnijanti aibę žmogiškų nuotaikų bei emocijų.
Per savo kūrybinius metus dailininkė nutapė virš dviejų tūkstančių paveikslų. Iš viso yra surengusi septyniolika personalinių parodų. Šiuo metu Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje eksponuojama paroda yra ne pirmoji paroda, surengta gimtajame mieste. Dėkodami Janinai Krasauskienei už galimybę pasidžiaugti dar viena jos dovana miestui kolegos, artimieji, klasės draugai bei kiti jos kūrybos gerbėjai minėjo, jog autorė viską gyvenime daro iš širdies ir tai jai teikia kūrybinį džiaugsmą. Parodoje sklandžiusią meninę aurą skleidė ir Žydrės Adomaitienės bei Liudos Kašėtienės atliekamos dainos, pritariant gitaros muzikos garsams.
Kraštietės dailininkės Janinos Urbonaitės-Krasauskienės pastelės darbų ir papuošalų parodą šilutiškiai gali pamatyti iki spalio pabaigos.

Spausdinti
Facebook komentarai