Augame apsupti jo knygų…

Virginija Degutienė

2012 m. sausio 1 d. vienas žymesnių vaikų   rašytojų  Lietuvoje  Vytautas Račickas minėjo  60- metį. Sausio 19 d. paminėti rašytojo  jubiliejų į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Miesto filialą  rinkosi paaugliai ir mažieji bibliotekos skaitytojai. 

Su  Vytauto Račicko gyvenimu ir kūryba  multimedijos pagalba  renginio dalyvius vaizdžiai supažindino  Šilutės Žibų pradinės mokyklos mokytojos Rita Kriščiūnienė ir Renata Ivaščenkienė. Šios mokyklos mokiniai pristatė literatūrinę kompoziciją.  
Daugelis vaikų kelią į nuostabų knygų pasaulį atrado perskaitę bent vieną Vytauto Račicko knygą. Jei klaustumėte rašytojo, kas jį įkvepia rašyti, atsakytų: „Vaikų gyvenimas ir žinojimas, kad mano knygos yra labai skaitomos, o vaikai laukia naujų knygų”.
Vytautas Račickas yra suaugęs, bet nepasenęs ir, ko gero, nepasensiąs vaikų literatūros autorius. Jo knygos kasmet patenka į skaitomiausių knygų penketuką. V. Račicko knygos – dažniausiai  linksmos  net ir tada, kai jose pasakojamos ne tik nuotaikingos, bet ir liūdnos istorijos. Rašytojui labiausiai rūpi  vaiko dvasiniai horizontai, grynos sąžinės, tiesos ir gėrio problemos, siekimas kuo įspūdingiau aprėpti vaizduojamą visumą, o  suaugusieji – pakankamai „sumažinti”, tarsi kiek suvaikėję.   Knygų personažai – berniukai ir mergaitės iš rašytojo  vaikystės kiemo – savi ir pažįstami, nuoširdūs, kartais vaikiškai filosofuojantys kaip ir pats rašytojas vaikystėje. V. Račickas kūryboje perteikia gatvės vaikų psichologiją, kalba jų kalba,  gyvena jų rūpesčiais, ir tai jam pavyksta.  
Jaunieji skaitovai skaitė   nuotaikingas pasakojimų ištraukas iš V. Račicko knygų „Šlepetė”, „Lietuviška kepurė”, „Mano vaikystės ledai”, „Visai netyčia”, „Trejetas su minusu”. Šmaikštūs pasakojimai, linksmi nutikimai vaikams sukėlė daug juoko, todėl renginys buvo labai gyvas ir smagus.
Į dažną skaitytojų užduodamą  klausimą, kokia buvo jo paties vaikystė, rašytojas atsako: „Mano vaikystė buvo didelė, įspūdinga. Tokia, kaip gražiausias pasaulyje vaikystės ežeras – Rubikiai, kuriame daug kartų  maudytasi, meškeriota”.

miesto_filialas2

 

 

Spausdinti
Facebook komentarai