Prisimenant pedagogą Eduardą Šmitą

smitas2012 m. sausio 18 d., Aldona Toleikė

Sausio 17 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Miesto filialo darbuotojos pakvietė bibliotekos lankytojus į literatūros parodos pristatymą, skirtą puikaus pedagogo, talentingo dainininko, kompozitoriaus ir poeto, politinio tremtinio ir atsiminimų knygos „20 mėnesių pragare” autoriaus Eduardo Šmito (1926–2009) mirties metinėms paminėti.  

Parodoje pateikiami straipsniai  apie skirtingas šio garbaus žmogaus gyvenimo veiklas ir periodus. Spaudinių parodą pristatė  E. Šmito dukra Rita Šmitaitė-Beniušienė.
Beveik penkiasdešimt metų Vilkyčių (Šilutės r.) pagrindinėje mokykloje E. Šmitas mokė jaunimą muzikos, rusų ir vokiečių kalbų. Dešimtys garbės apdovanojimų už nuoširdų darbą su mokiniais, jų paruošimą rajono olimpiadoms, už gerus mokinių ir suaugusiųjų chorų pasirodymus rajono ir respublikinėse dainų šventėse ir konkursuose, už saviveiklos spektaklių režisavimą išgarsino Vilkyčių vardą visoje Lietuvoje. Dainai Eduardas skyrė didelę savo gyvenimo dalį. 1962 metais Vilniuje, respublikiniame solistų konkurse, jis užėmė pirmąją vietą. Nuo 1995 metų iki pat mirties dainavo choro ,,Pamario aidas” koncertuose, vyrų trio ansamblyje. 2010 metais  ,, Pamario aidas” įrašė savo atliekamų dainų kompaktinį diską, kuriame – 12 dainų (žodžius ir muziką parašė E. Šmitas). Prasidėjus Atgimimui rašė prisiminimus apie lageryje praleistus metus, gyvenimą Lietuvoje sugrįžus. 2006 metais išleido knygą ,,20 mėnesių pragare”. Po E. Šmito mirties, 2010 metais, knygą  ,,Eduardas Šmitas: nepalūžęs tremtyje” su papildymais išleido VšĮ Šiaulių universiteto leidykla.
Rita Šmitaitė-Beniušienė sakė, kad ištvermė, energija, dvasinis aktyvumas ir kūrybinė veikla po žiaurių kankinimų, bandymų suniekinti padėjo tėveliui nepalūžti. Renginio metu vyko  nuoširdus bendravimas su auditorija, E. Šmito dukra dėkojo bibliotekininkėms už puikų literatūros parodos pateikimą.

 

 

Spausdinti
Facebook komentarai