Ar bus Traksėdžiuose bendruomenė?

img_44392012 m. vasario 8 d., Klemensas Stulga

Projekto „Bibliotekos pažangai” iniciatoriai vasario 6-10 dienomis pradėjo akciją „Savivaldos savaitė bibliotekose”, kurios metu savivaldybių, seniūnijų atstovai susitikinėja su rajono miestelių ir gyvenviečių gyventojais, aptaria svarbias bendruomenių problemas, piliečiai valdžios atstovams pateikia svarbių klausimų, kelia problemas, siūlo sprendimo būdus.

Šilutės rajono  Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkė Vida Paldauskienė, pasitelkusi į pagalbą Traksėdžių mokyklos mokinius, bibliotekos skaitytojus, aktyvius piliečius išplatino skelbimus, vasario 7 d. kviečiančius gyventojus į susitikimą su Šilutės seniūnu Raimundu Steponkumi, Šilutės rajono bendruomenių sąjungos pirmininke Maryte Janavičiene, sąjungos atstove Aušra Norvaišiene. Vienas iš įvykusio susitikimo klausimų – ar reikalinga Traksėdžiams bendruomenė.
Susitikimo pradžioje su bibliotekoje susirinkusiais aktyviausiais traksėdiškiais – apie 50 piliečių – bendravo Šilutės seniūnas, kuris pateikė informaciją apie ekonominę situaciją Šilutės seniūnijoje, kurios dalis yra ir Traksėdžių gyvenvietė. Seniūnas pažadėjo, kad bus galutinai sutvarkytas gyvenvietės gatvių apšvietimas, atlikti kiti būtiniausi tvarkymo darbai. Užsiminta ir apie naują šiuolaikinę  autobusų stotelę, kurioje žmonės, laukiantys visuomeninio transporto, galėtų glaustis nuo žvarbaus vėjo ar lietaus.   
Gyventojai seniūnui pateikė įvairių klausimų ir pageidavimų. Piliečiai domėjosi, kada bus tvarkomi šaligatviai, duobėtos gatvės, stadionas, vaikų žaidimo aikštelės prie namų, apleistas pėsčiųjų takas į Šilutę… Visi vieningai sutarė, kad didžiausias gyvenvietės skaudulys – apleisti ir niokojami buvę kultūros namai.
Seniūnas išklausė žmonių pageidavimus, juos užsirašė, žadėjo padėti. Deja, ne viską galima padaryti esant prastai ekonominei situacijai. Beje, negalima nesutikti su seniūnu, kad ne viskas priklauso nuo valdžios, kai kada pasigendama ir pačių piliečių iniciatyvos – sniegą nuo užpustytų įėjimų į laiptines, kiemus, kuriuose gausu automobilių, turėtų ir galėtų nusikasti draugiškai susitarę patys gyventojai. Tokių sektinų pavyzdžių Šilutėje jau yra.
Vėliau su gyventojais bendravo Šilutės rajono bendruomenių sąjungos atstovės. Sąjungos pirmininkė M. Janavičienė pasakojo apie rajone besikuriančias bendruomenes, įteisintų bendruomenių galimybes kurti projektus, gauti lėšų gyvenvietės tvarkymo, gražinimo darbams, kultūrinei ir kitokiai veiklai. Susirinkimo dalyviai sužinojo, kaip steigiamos ir įteisinamos gyvenviečių bendruomenės, kokius dokumentus būtina pateikti, kur kreiptis, kas tai turėtų padaryti. Į klausimą, ar reikia steigti bendriją, beveik visi susirinkusieji atsakė teigiamai. Po nedidelių diskusijų buvo išrinkti aštuoni bendrijos steigimo iniciatyvinės grupės nariai, kurie domėsis Traksėdžių gyvenvietės bendrijos steigimo galimybėmis.
Ar susikurs Traksėdžių bendruomenė? Tai priklausys ne tik nuo aktyviausių traksėdiškių pastangų, bet ir nuo likusių gyventojų pilietiškumo, noro gyventi gražiau, įdomiau.

img_4452

img_4424

img_4432

img_4421

 

 

 

 

Spausdinti
Facebook komentarai