Bibliotekoje – atminties vakaras, skirtas rašytojai Ievai Simonaitytei

ieva_simonaityte_ramyte32012 m. kovo 5 d., Aldona Norbutienė

Šilutės kraštotyros draugijos folkloro ansamblis „Ramytė”, vadovaujamas Giedrės Pocienės, pakvietė į atminties vakarą „Ieva Simonaitytė – Mažosios Lietuvos etnokultūros metraštininkė”, skirtą rašytojos 115 – osioms gimimo metinėms paminėti.

Nuskambėjus ansambliečių atliktai Klaipėdos krašto dainai „Lėkė volungė”, vakarą pradėjo šio ansamblio dalyvė, lietuvininkų tarmės puoselėtoja, Šilutės pirmos gimnazijos mokytoja Vaida Galinskienė. Ji minėjo, kad ansambliečiai šiame renginyje tikisi vyresnės kartoms žmonėms sužadinti prisiminimus, o jaunesniems – smalsumą, ir, kartu, apgailestavo, kad dabar rašytoja Ieva Simonaitytė į mokyklų privalomąsias mokymosi programas neįtraukta ir todėl jaunimui yra mažiau galimybių geriau pažinti rašytoją ir jos kūrybą. Ieva Simonaitytė buvo lietuvininkė, puoselėjusi lietuvybę Klaipėdos krašte. Tai atsispindi jos kūriniuose: „Aukštųjų Šimonių likimas”, „Vilius Karalius”, „Paskutinė Kūnelio kelionė” ir kt. Renginyje apžvelgti I. Simonaitytės gyvenimo, asmenybės, kūrybos bruožai. Ansamblis pagal I. Simonaitytės kūrinius parengė ir pristatė edukacinę programą, skirtą Klaipėdos krašto tradicijoms atskleisti, skirtingais žmogaus gyvenimo laikotarpiais. Iš atliktų pasakojimų, interpretacijų, dainų, šokių, giesmių susirinkusieji galėjo sužinoti apie šiame krašte vyravusius krikštynų, vestuvių, laidotuvių apeigas bei papročius.
Renginyje paminėta, kad rašytojos vardas neliko užmirštas. Jos vardu pavadinta Klaipėdos apskrities viešoji biblioteka, įsteigta vardo literatūrinė premija, pavadintos gatvės, mokyklos, įsteigtas I. Simonaitytės memorialinis muziejus Priekulėje. „Mūsų Evė yr, bov ir bus”, – sakė V. Galinskienė, baigdama renginį, kuriuo ansamblis „Ramytė” ir siekė prisidėti prie šios garbios rašytojos atminimo.
Vakaras vyko Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje prie bibliotekininkų parengtos literatūros parodos „Klaipėdos krašto rašytoja ­ Ieva Simonaitytė” iš ciklo „Rašytojų portretai ir kūryba”.

ieva_simonaityte_ramyte2

ieva_simonaityte_ramyte4

 

Spausdinti
Facebook komentarai