Poetas Justinas Marcinkevičius gyvas mums visiems

marcinkeviciui2012 m. kovo 17 d., Aldona Norbutienė

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos išvakarėse, Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka pakvietė šilutiškius į knygos „Apie Justiną Marcinkevičių” pristatymą. Tautos sąžine ir autoritetu vadintas poetas kovo 10 dieną būtų šventęs 82-ąjį savo gimtadienį.

Prieš metus, vasario 16 dieną, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, poeto J. Marcinkevičiaus išėjimas amžinybėn buvo skaudi netektis visai lietuvių tautai. Šios abi datos, ypač svarbios Lietuvai, yra tarsi simboliškai paženklintos taip Lietuvą mylėjusio, apie ją daug svarių žodžių sudėjusio J. Marcinkevičiaus gyvenimo datų jungtimi. Vakaras buvo skirtas šiai didžiai asmenybei atminti. Į susitikimą su skaitytojais atvyko knygos autorius, literatūros kritikas Valentinas Sventickas, aktorius Petras Venslovas, poetas ir žurnalistas Mindaugas Nastaravičius.
„Ši knyga staiga ir greitai atsirado po Justino Marcinkevičiaus mirties. Ji paveikta šio išgyvenimo ir turi asmeniškumų. Čia susipina įspūdžiai, dabar jau vadintini prisiminimais, gyvenimo nuotrupos, literatūros žmogaus mintys ir autorefleksijos, ką tik parašyti kritikos straipsniai ir ankstesniųjų peržiūros, impulsyvūs reagavimai, į apmąstymų lauką įkritę kitų autorių tekstai…” – trumpai apibūdina Valentinas Sventickas savo knygą. Susitikime jį kalbino kartu atvykęs žurnalistas M. Nastaravičius. Knygos autorius dalinosi savo atsiminimais apie J. Marcinkevičių kaip apie rašytoją, asmenybę, buvusį kaimyną, diskutavo su klausytojais, atsakė į jų pateikiamus klausimus.
Šiltais prisiminimais apie J. Marcinkevičių pasidalino aktorius Petras Venslovas, kuris jau keletą dešimtmečių skaito poeto kūrybą įvairiuose renginiuose. Jis džiaugėsi bendryste, siejusia su poetu nuo to laiko, kai jį J. Marcinkevičius pakvietė dalyvauti savo penkiasdešimtmečio jubiliejiniame vakare ir skaityti jo kūrinius. „Nuo tada aš buvau dažnas rašytojo palydovas ir poezijos skaitovas kūrybos vakaruose, susitikimuose. Poetas gyvas mums visiems”, – sakė aktorius, kuris šiame susitikime skaitė ištraukas iš pristatomos knygos bei J. Marcinkevičiaus kūrybą.
Renginys organizuotas, bendradarbiaujant su Rašytojų klubu Vilniuje, vykdant projektą „Literatūriniai slėpiniai ir atsivėrimai”. Analogiškas susitikimas su skaitytojais tą dieną įvyko ir viešosios bibliotekos Vainuto filiale. Viešosios bibliotekos periodikos skaitykloje taip pat veikia literatūros paroda, skirta poetui J. Marcinkevičiui atminti.

marcinkeviciui1

Spausdinti
Facebook komentarai