Biblioteka ir knyga: tarptautinės kultūros patirtis ir įžvalgos

rusai_0412012 m. balandžio 27 d., Nijolė Budreckienė

Balandžio 24 d., antradienį, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengtas  pokalbis-diskusija „Biblioteka ir knyga: tarptautinės kultūros patirtis ir įžvalgos”, kurioje dalyvavo Kaliningrado bibliotekos Nr. 4 vedėja Larisa Pšenicina, bibliotekininkė Jelena Nikolajeva, Černiachovsko centralizuotos bibliotekų sistemos skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Svetlana Kuzinova, vyr. bibliotekininkė darbui su jaunimu Ina Sysova, Šilutės krašto viešosios bei mokyklų bibliotekų bibliotekininkai.

Diskusijos metu pasidalinta bibliotekinio darbo patirtimi, pasiekimais ir galimybėmis, kalbėta apie tai, kuo gyvena Lietuvos ir Kaliningrado (Rusija) bibliotekų specialistai.
Iš Kaliningrado ir Černiachovsko atvykę bibliotekininkai apgailestavo, kad jų bibliotekų kaimo filialuose nėra kompiuterių, lankytojai neturi prieigos prie interneto, skaitytojų aptarnavimas nėra automatizuotas, tačiau ypač didelis dėmesys yra skiriamas renginių organizavimui. Įvairūs renginiai padeda palaikyti glaudžius ryšius tarp bibliotekos ir jos lankytojų. Bibliotekininkai aktyviai siekia geresnių darbo rezultatų, įdeda daug jėgų, kūrybiškumo, kad biblioteka atitiktų joje apsilankančių žmonių reikmes.
Šilutiškiams bibliotekininkams buvo įdomu, ar atvykę kolegos turi bibliotekininkų draugiją. Pasirodo, tokios organizacijos, kuri jungtų bibliotekininkus, atstovautų jų profesinius interesus, padėtų plėtoti bibliotekininkystę ir skatintų šios srities mokslo tiriamąjį darbą, nėra, tačiau svečiai sutiko, kad tokia draugija, tobulinant bibliotekinę veiklą, yra išties reikalinga.
Paliesta skaitymo skatinimo tema, diskutuota apie knygos reikšmę žmogaus asmenybės formavimui. Kolegos iš Černiachovsko apgailestavo, jog ne visada yra pakankamai gerbiamas rašytinis žodis. Neretai šiandieninių leidyklų išleistose knygose pasitaiko elementarių klaidų, menkinančių pasitikėjimą žmogaus tobulėjimo įrankiu – knyga. Išreikšta viltis, kad knyga ir toliau liks svarbiausias šaltinis, iš kurio bus semiamasi žinių.
Diskusiją vainikavo nuoširdūs padėkos žodžiai ir noras tęsti abiejų šalių bibliotekininkams naudingą bendradarbiavimą.
Kitą viešnagės dieną svečiams iš Černiachovsko organizuota pažintinė ekskursija į vienintelį Lietuvos miestelį, įsikūrusį saloje – Rusnę.   Salos etnokultūros ir informacijos centro direktorė Birutė Servienė svečiams pasakojo apie miestelio istoriją,  su juo susijusias šviesias asmenybes. Aplankytas 1873 metais pastatytas technikos istorijos paminklas – Uostadvario švyturys, K. Banio etnografinė žvejo sodyba, pasigrožėta miestelio bažnyčia, senuoju paštu, senoviniais  pastatais.
Prieš išvykdami svečiai apsilankė tik prieš mėnesį naujose patalpose įsikūrusioje ir atidarymo šventę atšventusioje Pagėgių savivaldybės viešojoje bibliotekoje, kur juos šiltai sutiko ir  profesine patirtimi dalinosi bibliotekos direktorė Elena Stankevičienė.

rusai_047

rusai_051

 

Spausdinti
Facebook komentarai