Karaliaučiaus krašto lietuviško žodžio puoselėtojai Šilutėje

rusai_015 12012 m. balandžio 27 d., Virginija Veiverienė

Lietuvos bibliotekininkų draugija 2012 metų balandžio 23–29 dienomis paskelbė 12-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę „Biblioteka: spausk Patinka!”. Šalies bibliotekos šias septynias dienas skyrė ypač aktyviam ir atviram bendravimui su bendruomene, siūlydamos pažinti biblioteką kaip erdvę kūrybiniam pramogavimui, virtualiam bendravimui globaliuose socialiniuose tinkluose, patikimą partnerį įvairiuose projektuose, suteikiantį galimybę iš naujo atrasti Lietuvos ir kitataučių rašytojų kūrinius.

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka pamariečiams pasiūlė platų spektrą knygos, meno renginių, kvietė dalyvauti diskusijose ir mokymuose, atvirai reikšti savo nuomonę ir pageidavimus.
Dalyvauti savaitės programoje bibliotekininkai pakvietė ir bičiulius iš Kaliningrado srities – Kaliningrado ir Černiachovsko miestų, su kuriais ne vieną dešimtmetį sieja glaudi bičiulystė ir bendradarbiavimas. Šį kartą kartu su kolegėmis bibliotekininkėmis iš anapus Nemuno atvyko ir knygų kūrėjai, lietuvybės šiame krašte puoselėtojai: rašytojas, Kaliningrado srities rašytojų sąjungos pirmininkas  Borisas Bartfeldas, žurnalistė, kraštotyrininkė, Černiachovsko miesto istorijos-kultūros paveldo išsaugojimo visuomeninės tarybos pirmininkė Galina Kaštanova-Jerofejeva ir Kaliningrado Liudviko Rėzos lietuvių kultūros draugijos narė, draugijos lituanistinės sekmadieninės mokyklos vadovė ir mokytoja Laima Meščeriakova.
Fizikos mokslų daktaras B. Bartfeldas, daug metų paskyręs tiksliųjų mokslų  bei gamtos reiškinių tyrinėjimui, kurį laiką nepaprastai domisi Rusijos, Prūsijos ir Lietuvos istorija bei šiandiena. Rašytojo vaikystė ir jaunystė prabėgo Trempuose (Novostrojeve) šalia bažnyčios, kurioje tarnavo legendinės Taravos Anikės vyras kunigas, vienas lietuvių raštijos pradininkų Jonas Partacijus. Galbūt ir domėjimasis savo krašto istorija yra užkoduotas būtent jo gimimo vietos. Rašytojo įtaigiai skaitomos eilės iš 2008 m. Klaipėdoje išleistos knygos „Prūsa. Rusiškai lietuviškas motyvas” dvelkė nostalgija krašto praeičiai, pagarba šviesioms Prūsijos žemės asmenybėms, žadino pasididžiavimą savo žeme. Rašytojas pripažino pozityviai vertinąs glaudžius Rusijos ir Lietuvos santykius kultūros plotmėje, jam svarbus tarptautinės kultūros puoselėjimas ir integracija, lietuviškos kultūros paveldo ženklų aktualinimas Karaliaučiaus krašte.
Žurnalistė G. Kaštanova-Jerofejeva vaizdžiai pristatė savo gimtojo miesto Černiachovsko kultūrinį-istorinį veidą, įvardijo Šilutės ir Kaliningrado kraštų istorijos įvykių, žymių asmenybių – Hermanno Sudermanno, Immanuelio  Kanto, Ernsto Wicherto, Vydūno, kt. –  nulemtą sąjungą, pasidžiaugė kultūriniu bibliotekų bendradarbiavimu.
Šilutiškiams svečių dovanotos knygos primins nuoširdžią bičiulystę, kuri, anot G. Kaštanovos-Jerofejevos, kaip ir meilė yra neįkainojama vertybė.

rusai_015 2

rusai_015 3

rusai_015

 

 

Spausdinti
Facebook komentarai