Poezijos Pavasario paukštės skrydis Pamaryje

img_10762012 m. gegužės 28 d., Aldona Norbutienė

Paskutinio pavasario mėnesio šeštadienį, Šilutėje rengiama tradicinė miesto šventė, į kurios programą įsilieja ir knygos renginiai, organizuojami Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos. Šiais metais, minėdami 501-ąjį savo miesto gimtadienį, bibliotekininkai surengė Poezijos dieną Pamaryje, kurios pagrindiniu akcentu tapo Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris-2012″ dalyvių viešnagė, surengta bendradarbiaujant su Rašytojų klubu Vilniuje.

Šilutė (Šilokarčema) įkurta apjungus keturis kaimus – vienas iš jų – senasis Žibų kaimas, kurį dar galima pavadinti knygininkų žeme. Jo teritorijoje kadaise veikė knygynai, knygrišyklos, spaustuvės. Šiuo metu čia įsikūrusi  biblioteka, netoliese – jaukus miesto skverelis, kurį puošia trykštantis fontanas. Šventės dieną šiame skverelyje bibliotekininkai įkūrė simbolinį „Knygininkų kaimelį” ir čia surengė fotografijų parodą „Poezijos pavasarių akimirkos” (iš Rašytojų klubo archyvo). Šilutiškiai ir miesto svečiai galėjo ne tik susipažinti su šia paroda, bet ir išgirsti įrašų iš „Poezijos pavasarių” kompaktinių plokštelių „Poezija ir balsas”.
Į Poezijos šventę Pamaryje atvyko garbūs Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris-2012″ dalyviai: poetas, vertėjas, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas, redaktorė Palmira Mikėnaitė, indų poetė, vertėja Sujata Bhat, vokiečių poetas, epigramininkas, radijo žurnalistas Michael Augustin, poetė, vertėja Zita Mažeikaitė, poetė Ramunė Brundzaitė, poetas, publicistas Alis Balbierius, poetas, vertėjas, literatūros kritikas Dainius Gintalas. Šventiškai papuoštame bibliotekos Vasaros kiemelyje veikė parodos „Poetai – Šilutės svečiai”, „Literatūrinio rudens belaukiant…”. Atvykusius svečius muzikiniu kūriniu pasveikino tautiniais kostiumais pasipuošę Šilutės r. vaikų meno mokyklos liaudies instrumentų orkestro muzikantai, vadovaujami mokytojos Angelės Ališauskienės. Miestelėnams ir miesto svečiams buvo pristatytas kiekvienas iš atvykusiųjų literatūrinio žodžio kūrėjų, jie buvo paženklinti skarelėmis su Šilutės F, Bajoraičio viešosios bibliotekos logotipu. Sveikinimo žodį tarė Šilutės rajono savivaldybės meras Virgilijus Pozingis. Poetų vardu žodį tarė Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas poetas Antanas A. Jonynas. Poezijos pavasario dalyvių sutiktuvėse taip pat dalyvavo Šilutės miesto šventės svečiai iš Lenkijos, Švedijos, kitų savivaldybių.
Po to poetai išvyko į Minijos kaimą, dar vadinamą Lietuvos Venecija, kur jų laukė „Poezijos laivas”, upe išplukdęs į poezijos skaitymus „Vandens ženklai”. Pabendrauti su poetais į skaitymus buvo pakviesti jaunieji krašto literatai, gimnazistai, šilutiškės dainų kūrėjos ir atlikėjos Liuda Kašėtienė ir Žydrė Adomaitienė. Svečiai džiaugėsi gražia diena, gėrėjosi unikalia ir nepakartojama Nemuno deltos gamta. Laivas plaukė Medžiotojų taku, Nemunu ir, pasiekęs Krokų lanką, užmetė inkarą. Tylioje vandens apsuptyje šios kelionės dalyviai skaitė savo kūrybą, dainavo autorines dainas, skirtas Šilutei, Pamario kraštui, diskutavo, dalinosi mintimis. „Čia aplink vien poezija”, – sakė poetė Ramunė Brundzaitė. Ši egzotinė kelionė tapo atgaiva kūnui ir sielai, įkvėpė naujiems kūrybiniams polėkiams.
Tuo metu, kai iš toli atvykę svečiai dalyvavo skaitymuose „Vandens ženklai”, F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vasaros kiemelyje šurmuliavo jaunimas. Čia vyko jaunimo kūrybos šventė „Tegul skamba eilės…”, kurioje  literatūrinę kūrybą skaitė rajono mokyklų mokiniai, dainuojamąją poeziją atliko Vakarų kranto jaunimo studija, Šilutės pirmosios gimnazijos gimnazistai, improvizuotus literatūrinius skaitymus parengė ir pristatė šios gimnazijos teatro klasė „Dryžuotasis šalikas”. Su interaktyvia sakytine poezija – slemu – iš Vilniaus atvyko kraštietis Domas Raibys, save vadinantis švėkšniškiu. Kartu su juo atvyko slemeriai Aidas Baublys, Gerda Venčkauskaitė (Sigutė prie upės), Jurga Tumasonytė. Jie susirinkusiems taip pat pristatė ir bibliotekai padovanojo šiais metais išleistą knygą „Slemas Lietuvoje!” , prie kurios pridėtas Evaldo Jamso filmas „Slemas arba deklamuojamo žodžio menas Lietuvoje”.
Poezijos dieną Pamaryje vainikavo vakaro poetiniai skaitymai „Poezijos sparno paliesti”. Renginyje poetai pasidalino tos šios dienos maloniais potyriais Šilutės krašte, mintimis apie save ir savo kūrybą, perskaitė po keletą savo eilėraščių, kuriuos muzikiniais garsais  interpretavo iš Vilniaus atvykęs multiinstrumentalistas Saulius Petreikis. Poezijos gerbėjai turėjo galimybę paklausyti indų poetės Sujatos Bhat, vokiečių poeto Michaelio Augustino, atvykusių iš Vokietijos, skaitomų eilių gimtąja kalba. Beje, Mažoji Lietuva yra Michaelio Augustino protėvių žemė, ir poetas be galo džiaugėsi galėdamas lankytis Šilutėje ir palankiai susiklosčiusiomis aplinkybėmis, kurios leido aplankyti savo giminaičių kapavietes Bitėnų kapinaitėse. Poetas Antanas A. Jonynas padėkojo šilutiškiams už šiltą priėmimą, gražią poezijos šventę ir atminimui padovanojo Rašytojų sąjungos leidykloje išleistą almanachą „Poezijos pavasaris 2012″ kartu su plokštele „Poezija ir balsas 2012″. Ši dovana dar ilgam primins šilutiškiams apie jų krašte po gegužės dangų sklandžiusią Poezijos Pavasario paukštę.

silute501022

dscf1270

img_1180

img_1214

img_1225

img_1227

img_1244

img_1301

Spausdinti
Facebook komentarai