Pamario bibliotekininkai – „Indėniados” prizininkai

saskrydis  82012 m. birželio 12 d., Dalia Užpelkienė

Tradiciškai kasmet pirmąjį birželio savaitgalį viename iš Vakarų Lietuvos regionų vyksta bibliotekininkų sporto sąskrydis. Šįmet vienuoliktojo sporto sąskrydžio dalyviai rinkosi egzotiškame Lakštingalų slėnyje Gargždų rajone.

Renginio šeimininkai Gargždų Jono Lankučio viešosios bibliotekos bibliotekininkai pasitiko net trylika sportuojančių bibliotekininkų komandų iš Klaipėdos, Plungės, Telšių, Šiaulių, Kauno, Kretingos, Jurbarko, Skuodo, Neringos ir Šilutės viešųjų bibliotekų bei pirmąkart dalyvaujančios Klaipėdos universiteto mokslinės bibliotekos sportininkus.
Lakštingalų slėnis priminė Šiaurės Amerikos indėnų stovyklą: dunksint būgnams savo indėniškus būstus kūrėsi komandos, rūko nedideli laužiukai, visu grožiu ant ilgų karčių puikavosi karo trofėjai, meškų kailiai, o savo įdegusius kūnus pasidabinę žvėrių kailiais ir plunksnomis bibliotekininkai, kaip tikri indėnai, šūkaliodami tik jiems suprantama kalba, rengėsi sportinėms rungtims ir stovyklaviečių prisistatymui.
Šilutiškių, pasivadinusių „Bizonais”, stovyklą puošė įspūdingi totemai, kitaip vadinami indėniškos genties protėvių karo trofėjai – priešų galvos, teikiančios jėgų ir liudijančios indėnų kovos grobo didybę. Jas meistriškai sukūrė Šilutės meno mokyklos mokytojas Andrius Sirtautas ir jo dailiokai.

Pakelta sąskrydžio vėliava, sveikinimų kalbas pasakė Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Kęstutis Cirtautas, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė, seimo narys Petras Gražulis.

Užvirusių sporto rungčių maratoną beveik 250 bibliotekininkų pradėjo didžiąja estafete, į kurią įėjo baidarės nešimas, bėgimas maišuose, komandinis slydimas vasaros slidėmis, ieties metimas, lauko teniso kamuoliuko nešimas. Šilutiškiai bibliotekininkai Sandra Jablonskienė, Vida Paldauskienė, Sonata Mockienė, Laima Dumšienė, Vita Gerulienė, Vaidas Muliarčikas, Steponas Oželis, Adomas Mauricas ir Žana Antanaitienė azartiškai „išrovė” estafetės nugalėtojų prizą ir tapo lyderiais tarp trylikos komandų. Jiems atiteko pirmoji vieta ir komandinė sportinė taurė. Šaudyme iš lanko, sportinių žiedų sumovime ant kliūties ir indėniško apavo, mokasino, mėtyme šilutiškiams sėkmės Fortūna nebuvo itin palanki. Tačiau reikli stovyklaviečių vertinimo komisija buvo vieningos nuomonės: šilutiškių „Bizonų” stovyklavietė, papuošta totemais, žuvies stalas ir „Bizonų” genties kovinė dvasia įvertinta geriausiai. Už tai bizoniečiams įteikta „Indėniados” sąskrydžio organizatorių nominacija „Už Bizonų genties kovinius pasiekimus”. Vakarop, kaip ir dera, indėnų šalies gyventojams, stovyklavietėje įsižiebė genčių laužai ir didysis laužas, sukvietęs būrin, regis, iš pirmo žvilgsnio ramius ir taikius, tačiau iš tiesų šėlsmo ir linksmybių pasiilgusius Vakarų Lietuvos sportuojančius bibliotekininkus. Indėniados šeimininkas Sakalas Raudonasis (Gargždų J. Lankučio viešosios bibliotekos direktorius Juozas Gutauskas) ilgai neskelbė nakties. Tai būtų buvę labai neišmintinga, nes pasak indėnų „žinios paslėptos kiekviename dalyke. Kadaise pasaulis buvo biblioteka. Ir vienas iš jos lobių – užrašyta indėnų išmintis knygose išliko. Todėl indėnė Lapės ausis sako: „Kai miršta legenda ir dingsta svajonė, pasaulyje nebelieka didybės…”

Spausdinti
Facebook komentarai