Aptartas preliminarus monografijos „Šilutė. Gaideliai” temų planas

foto 0052012 m. rugsėjo 7 d., Loreta Liutkutė

 

Rugsėjo 5 d., trečiadienį, Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengtas susitikimas su architektu, humanitarinių mokslų daktaru, docentu, rengiamos monografijos „Šilutė. Gaideliai” vyriausiuoju redaktoriumi ir sudarytoju Martynu Purvinu, atvykusiu kartu su žmona – architekte, kultūros paveldo tyrinėtoja Marija Purviniene. Susitikimo metu aptartos pastabos ir pasiūlymai dėl monografijos „Šilutė. Gaideliai” preliminarios struktūros, atsakyta į susirinkusių būsimųjų monografijos rengėjų klausimus.

Anot M. Purvino, monografija svarbi ne tik šilutiškiams, bet ir visai Lietuvai. Leidinys, kurio standartinė apimtis 1200 psl., talpins daug naudingos informacijos, padės geriau pažinti minėtų tuometinių valsčių istoriją, kultūrą, žymias asmenybes ir kt. Į susitikimą atvykęs kultūros leidinio „Šilainės sodas” redaktorius Saulius Sodonis pritarė išsakytai minčiai, kad rašant straipsnius pasirinktomis temomis, nebūtina atsakyti į visus klausimus. Pavyzdžiu buvo pasirinkta ginčytina Šilutės miesto vardo paminėjimo data. Remiantis įvairiuose šaltiniuose aptiktais faktais, galima pateikti hipotezę ir pakviesti skaitytoją mąstyti, ieškoti atsakymų, skatinti tolimesnius tyrinėjimus.
Tikimasi, kad sulaukus 2018-ųjų, kuriuos ketinama paskelbti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metais, bus išleista šimtas „Lietuvos valsčių” monografijų. Pasak M. Purvino, nesinorėtų, kad rengiama monografija būtų išleista viena iš paskutiniųjų, tad bus dedamos pastangos, kad ji dienos šviesą išvystų kuo greičiau.
Siekiama, kad rengiant monografiją „Šilutė. Gaideliai” prisidėtų kuo daugiau šilutiškių. Todėl labai kviečiame Pamario krašto šviesuolius, istorikus, literatus, švietimo ir kultūros darbuotojus, muziejininkus, kraštotyrininkus, tautodailininkus, spaudos leidėjus ir kitus mūsų kraštui neabejingus žmones iki 2013 m. sausio pirmos dienos apsispręsti, kokia tema rašysite ir sudaryti sutartis su leidykla. Tai padaryti galėsite atvykę į Šilutės F. Bajoraičio viešąją biblioteką. Jums suteiksime išsamią informaciją apie sudarytą preliminarų temų planą, konsultuosime kitais aktualiais klausimais.
Už parengtus ir monografijoje publikuotus straipsnius bus atlyginta (honoraras arba, pavyzdžiui, vieno straipsnio autorius galės gauti už tai didžiosios knygos egzempliorių).
Monografijoje numatoma aptarti tokias temas kaip gamta, istorija, etninė kultūra, kalba, tautosaka, įžymūs žmonės. Apimtis griežtai neribojama – gali būti gana trumpų straipsnelių ar labai nemažų studijų. Temų pobūdis taip pat gali labai skirtis (pavyzdžiui, nuo vieno istorinio veikėjo, kokios nors draugijos, pramonės įmonės ar pan. aprašymo iki platesnių apžvalgų). Tiktų ir įvairių laikų atsiminimai (jei juose būtų apibūdinama Šilutė ir jos apylinkės vienu ar kitu metu, neapsiribojant vien pernelyg smulkiais ir privačiais dalykais).
Norinčius prisidėti prie šios monografijos kūrimo, arba daugiau sužinoti apie būsimą leidinį, prašome kreiptis į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojus: el. paštu daliav@silutevb.lt , loretal@silutevb.lt , ritab@silutevb.lt, skambinti telefonais 78214, 78216, 77137 arba atvykti į biblioteką.

foto 013

Spausdinti
Facebook komentarai