Poetas Audrius Šikšnius: „Atsivėrimai būtini visiems…”

foto 0462012 m. rugsėjo 7 d., Rita Blauzdytė

 

Tik prasidėjus spalvingam rudeniniam grožiui, Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vėl susirinko poezijos mylėtojai ir puoselėtojai. Biblioteka savo lankytojus, knygos namų bičiulius pakvietė į šilutiškio Audriaus Šikšniaus poezijos rinkinio „Atsivėrimai” sutiktuves. Kartu su autoriumi atvyko knygos redaktorė, Traksėdžių pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Morkevičienė, Šilutės kamerinio teatro aktorius Vygantas Paldauskas bei „Nerijos” ansamblio solistas Egidijus Jovaiša, kuris atstovavo Audriaus Šikšniaus knygų mecenatą Arvydą Jaką.

Audrius Šikšnius – respublikinio poezijos konkurso „Žydinti vyšnios šakelė” laureatas, Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos narys, vienas iš šiais metais vyksiančio literatūrinio rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…’2012″ dalyvių, keturių knygų: „Namų link” (2008), „Toli nuo dangaus” (2009), „Kur keliai po rugius išsivaikšto” (2010), „Du keršuliai karvelėliai” (2011), autorius. „Atsivėrimai” – penktoji rašytojo poezijos knyga, skirta autoriaus 50-mečiui. Knygoje spausdinami naujausi eilėraščiai, kuriuose stebimas nykstančio „numelioruoto” kaimo, kadaise buvusio lietuvybės, tautiškumo ir lietuvių tautos moralinio atsparumo tvirtove, gyvenimą.
Nebe reikalo knyga pavadinta „Atsivėrimai” – autorius eilėse iš ties labai atvirai, ilgesingai reiškia savo jausmus. Eilėraščiuose jaučiama pulsuojanti praeitis, iškeliamos svarbiausios žmogiškos vertybės – meilė ir pagarba savo kraštui, namams, artimiesiems. Atsiskleidžia autoriaus kūrybos lyrizmas, artumas paprastam žmogui. Negali nepastebėti poeto kūryboje skleidžiamų vidinių išgyvenimų, nostalgijos vaikystės vaizdams, žmonėms, su kuriais buvo bendrauta. Persmelkia autoriaus atvirumas, paprastumas, lengvumas, sugebėjimas subtiliai perteikti gyvenimo patirtį. Gyvenimo trapumas, atminties gyvumas, sugebėjimas atsiverti, išsikalbėti – visa tai daro autoriaus kūrybą dar gražesnę, prasmingesnę ir jautresnę.
Renginį pradėjusi ir vedusi knygos redaktorė Birutė Morkevičienė dalijosi mintimis apie Audriaus kūrybinį darbą, džiaugėsi naujausia bei anksčiau išleistomis autoriaus knygomis. Renginį paįvairino literatūriniai skaitymai. Šių eilučių autorė skaitė eilėraščius iš pirmųjų autoriaus poezijos knygų „Namų link” ir „Toli nuo dangaus”, aktorius Vygantas Paldauskas vaizdingai skaitė ištraukas iš rašytojo novelės „Paklausk žalčio”. Ramiu, išraiškingu balsu pats Audrius perskaitė keletą eilėraščių iš paskutiniojo poezijos rinkinio „Atsivėrimai”, pluoštelį naujų ir dar niekur nespausdintų kūrinių.
Renginio metu gražių ir šiltų žodžių, linkėjimų autoriui negailėjo mokytojai Dalia ir Anatolijus Žibaičiai, socialinių mokslų daktarė Romualda Dobranskienė, Šilutės ir Pagėgių krašto laikraščio „Pamarys” vadovas ir redaktorius Petras Skutulas.

foto 049

Spausdinti
Facebook komentarai