Petro Motiejūno satyros šūviai Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje

picture 3062012 m. rugsėjo 26., Dalia Pupšytė

 

Rugsėjo 25 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje apsilankė satyrikas Petras Motiejūnas, tęsdamas savo kūrybos pristatymo turą po Lietuvą, pavadintą „Trilogija: Lietuvos užsienio miniatiūros, Tiktalikas ir 68 rašytojai +”.

Kilęs nuo Šiaulių, tačiau meilės atvestas iki Žemaitijos miestelio Plungės, kūrybinės išmonės ir humoro nestokojantis kūrėjas yra išleidęs 5 satyros ir 7 kitokio pobūdžio literatūros rinkinius. Daugeliui žinomas kaip astrologas Patricijus, savo humoristinius horoskopus rašęs šalies laikraščiuose ir žurnaluose „Vakarinės naujienos”, „Šluota”, „Lietuvos žinios”, „Ūkininko patarėjas”, „Literatūra ir menas” ir kituose. P. Motiejūno kūryba skelbta ir kolektyviniuose rinkiniuose, almanachuose, periodiniuose leidiniuose. Susitikime dalyvavo Pirmosios gimnazijos teatro studijos, vadovaujamos mokytojos Jolitos Ežerskės, gimnazistai, kurie buvo aktyviai įtraukti į literatūrinę diskusiją.
P. Motiejūnas nemėgsta tradiciškai pristatyti savo knygų, satyrikas jas tiesiog dalino gimnazistams už atsakymus į pateiktus klausimus: kas yra satyra, humoras, sarkazmas, aforizmai, pamfletas; kokie keliami reikalavimai geram literatūros kūriniui; ar svarbus kūrinio pavadinimas; kurios kalbos dalys reikalingos bei geriausiai atspindi kūrinio vyksmą, jo herojus; kokius gimnazistai žino Lietuvos satyrikus; ką satyriško ir humoristiško yra matę ir patyrę savo gimnazijoje.
Dažnai susitinkantis su jaunimu įvairiuose Lietuvos miestuose, satyrų kūrėjas akcentavo, jog „baigus gimnaziją, svarbiausia sugebėti parašyti vieną sakinį. Tai jau aforizmas!”.
Susitikimo metu P. Motiejūnas skaitė savo naujausius aforizmus „Gyvulių minilogai”. Ciklą skyrė gyvulių pamąstymams, kadangi, anot satyriko, „Šventasis Pranciškus Asyžietis senų senovėje labai mėgo sakyti pamokslus… gyvuliams ir paukščiams. Gabiausieji iš jų taip ir išmoko kalbėti. Dabar ką nors tarti bent jau šventų Kūčių naktį –¬ gyvulių ir paukščių garbės reikalas…”.Taip pat autorius pristatė Klaipėdos 760 metų miesto jubiliejui skirtą dainą, kitas populiarias, visiems puikiai žinomas lietuvių liaudies dainas, interpretuotas per satyros prizmę. P. Motiejūnas – ne tik šmaikščių aforizmų virtuozas. Satyrikas demonstravo ir artistinius sugebėjimus: šaudė revolveriu, taip įžiebdamas simbolinę „laimės žiburio” žvakę, linkėdamas Šilutės teatro studijos gimnazistams kūrybos aukštumų, šluostė jaudulio ašaras, kurios tikrai varvėjo ant grindų gręžiant nosinaitę.
Atsisveikindamas Petras Motiejūnas padovanojo F. Bajoraičio viešajai bibliotekai ir jos miestelių bei kaimų filialams satyros trilogijos rinkinių, kuriuos bus galima rasti bibliotekos fonduose.

satyrikas

iluts pirmosios

Spausdinti
Facebook komentarai