Žymaus aktoriaus Thomo Kylau staigmena šilutiškiams

gamybinis 0122012 m. spalio 5 d., Virginija Veiverienė

 

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkus maloniai nustebino buvęs šilutiškis, žymus Vokietijos teatro ir kino aktorius, dainų kūrėjas ir atlikėjas Thomas Kylau. Bibliotekai adresuotame laiške radome dovaną – kompaktinę plokštelę su įrašyta daina „Šilutė”. Tai yra Šilutės miesto senojo vardo – Šilokarčemos – paminėjimo 500 metų jubiliejui sukurtos dainos nauja versija. Dainai žodžius ir muziką sukūrė bei vokiečių kalba ją atlieka pats aktorius.

Dainos melodija ir tekstas – lyg maža vaikystės išpažintis miestui, kuriame T. Kylau šeima gyveno 10 metų (1934–1944 m.). Šilutėje, prie Šyšos upės, bėgo aktoriaus vaikystės vasaros. Mokantis liaudies mokykloje (Volksschule, vėliau – Šilutės pradinė mokykla) ryškėjo pirmieji muzikiniai ir aktoriniai gebėjimai. Tuomečiai nuotykių kupini pasivaikščiojimai su draugais ir šiandien jam mena buvusią miesto atmosferą.
1944 m. šeimai pasitraukus į Vokietiją, T. Kylau mokėsi aktorystės Hamburgo teatro akademijoje, vaidino įvairiuose Vokietijos dramos teatruose, dirbo su daugeliu žymių teatro ir kino režisierių. Su šiuo metu Miuncheno mieste gyvenančiu ir kuriančiu aktoriumi šilutiškiai galėjo artimiau susipažinti 2011 m. rugpjūčio mėn. viešojoje bibliotekoje vykusiame susitikime. Tuo metu užsimezgusi bibliotekos bičiulystė su menininku tęsiasi ir tvirtėja. T. Kylau bibliotekai dovanoti rankraščiai, ikonografija, autorinės garso kompaktinės plokštelės saugomos Knygos muziejuje ir yra prieinamos kiekvienam bibliotekos lankytojui.

17-1

Spausdinti
Facebook komentarai