Mintimis apie liberalizmą dalijosi filosofas Leonidas Donskis

donskis pries publika2012 m. spalio 9 d., Daiva Jucikaitė

 

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje su šilutiškiais susitiko europarlamentaras, filosofas, eseistas, kultūros kritikas, politikas, visuomenės veikėjas, profesorius Leonidas Donskis. Jis pristatė knygą „Lietuviškasis liberalizmas / 2″, kurioje sudėti šiandieninės kartos liberalių mąstytojų ir šios ideologijos kritikų straipsniai.

Straipsnių rinkinio „Lietuviškasis liberalizmas / 2″ sudarytojas L. Donskis kalbėdamas apie leidinio atsiradimą bei pristatydamas straipsnių autorius ir jų požiūrį į liberalizmą, minėjo, kad knygoje tęsiama 1959 m. išeivijoje pradėta lietuviškosios liberaliosios minties aptarimo ir kritikos tradicija. Spausdinamos žymių Lietuvos istorikų, politikų, filosofų, žurnalistų, publicistų ir literatūrologų mintys įgyvendina ir pratęsia išeivijos liberaliųjų mąstytojų – Vytauto Kavolio, Aleksandro Štromo ir kitų siekį nenustoti diskutuoti apie liberaliąsias vertybes ir principus. Žurnalisto Mykolo Drungos straipsnis – tai lyg lyginamoji liberalizmo analizė Lietuvoje ir išeivijoje. Anot L. Donskio, vienas ryškiausių liberalizmo lyderių Lietuvoje Eugenijus Gentvilas savo straipsnyje pateikia vertingos medžiagos apie Lietuvos politinių liberalų istoriją, solidarumą ir jų klaidas, o žurnalistai Vladimiras Laučius ir Andrius Navickas į liberalizmą žvelgia iš konservatyvios filosofinės perspektyvos. Leidinio sudarytojas akcentavo, kad minėtoje knygoje yra pateiktos svarios autorių nuomonės apie istorinę, politinę ir lyginamąją liberalizmo perspektyvą.
Renginio metu L. Donskis taip pat pakvietė susirinkusiuosius padiskutuoti, pasidalini mintimis liberalizmo sampratos, liberalių vertybių ir principų temomis. Jis mano, kad Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis yra tikrieji liberalių idėjų skleidėjai. Svečias, pats būdamas nepartinis, teigė, jog jam yra visuotinai priimtinos jų deklaruojamos idėjos, principai ir vertybės. Dalindamasis mintimis ėjimą į liberalizmą, L. Donskis paminėjo, kad jam autoritetai buvo mąstytojai Vytautas Kavolis, Aleksandras Štromas bei Tomas Venclova. Bičiulystė su Eugenijumi Gentvilu taip pat paskatino plačiau domėtis liberalizmo idėjomis.
Liberaliai mąstantis politikas L. Donskis save įvardija kaip kritišką žmogų, pasiliekantį teisę kritikuoti ne tik kitas Lietuvos partijas, bet ir jam artimą politinę jėgą – liberalus.
Filosofas ir politikas L. Donskis dalindamasis savo įžvalgomis apie liberaliųjų vertybių likimą politikoje, kultūroje, pilietiniuose judėjimuose, suteikė galimybę susirinkusiems iš naujo pažvelgti į liberalizmo idėjas, vertybes ir principus. Šilutiškiai leidinio sudarytojo padovanotą knygą „Lietuviškasis liberalizmas / 2″ ras atėję į F. Bajoraičio viešąją biblioteką.

donskis vienas

Spausdinti
Facebook komentarai