Netradicinis tradicinis Literatūrinis ruduo Šilutėje

img 10942012 m. spalio 16 d., Virginija Veiverienė

Tris spalio vidurio dienas Pamaryje sklandė literatūrinio žodžio paukštė, lydima rudenėjančio vėjo ir lietaus debesų, kartkartėmis nedrąsiai išnyrančios saulės šypsnių ir margaspalvio peizažo. Ketvirtą kartą Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka sukvietė Šilutės kraštiečius ir pamariečius literatus, kūrybos mėgėjus į tradicinę Literatūrinio rudens šventę „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…”.

Nuo 2005 m. šilutiškių bibliotekininkų rengiama šventė-konkursas kaskart tobulėjo, augo dalyvių skaičius, ir šį kartą jis buvo dar labiau gausesnis, dar labiau solidesnis. Jį lydėjo įvestos naujovės: pirmą kartą buvo patvirtinti konkurso nuostatai, įvardijant jo sąlygas, skelbiant nominacijas; pirmą kartą buvo įsteigta Mažosios Lietuvos poeto Fridricho Bajoraičio literatūrinė premija; pirmą kartą dalyvių kūrybą vertino profesionali vertinimo komisija, kurią sudarė literatūrologai, rašytojai, lituanistai. Konkursas išsiskyrė ir dalyvių bei vertinimui pateiktų leidinių gausa: 53 autorių 75 knygos. Vertinimui savo kūrybą pateikė knygų tekstų autoriai ar bendraautoriai, sudarytojai, redaktoriai ar parengėjai, literatūros vertėjai bei knygų iliustruotojai. Šilutiškių rengiamas Literatūrinis ruduo kūrėjams tampa puikia galimybe pristatyti save, atverti savo kūrybos slėpinius. Pirmą kartą šių metų konkurse dalyvavo 34 žodžio, knygos meno kūrėjai.
Knygos šventė jau peržengė šalies ribas: ja susidomėjo ir dalyvavo Latvijos ir Kaliningrado srities rašytojos: Sandra Cirule ir Jevgenija Guseva, savo kūrybos vakare suteikusios šilutiškiams daug gerų emocijų, apdovanojusios jaunuosius bibliotekos skaitytojus autorinėmis knygelėmis.
Svečių ir bibliotekos lankytojų dėmesį viliojo šventės metu atidarytos ekspozicijos, leidusios artimiau susipažinti su šventei-konkursui pristatytais leidiniais ir jų autoriais, priminusios praėjusių konkursų akimirkas.
Organizatoriai stengėsi, kad šventės pulsas jaustųsi visame Pamaryje. Kiekvienoje seniūnijoje, miesto bendrojo lavinimo mokykloje vyko susitikimai su Literatūrinio rudens dalyviais, jų kūrybos pristatymai, improvizuoti skaitymai, teikę abipusio supratimo, tobulėjimo ir pažinimo džiaugsmą. Kuriantis jaunimas save ir savo kūrybą pristatė „Kūrybos atovartose”. Galbūt ne kiekvienam iš jų bus lemta sudėti savo žodį į knygą ir tapti Literatūrinio rudens dalyviais, bet kūrybiniai ieškojimai, galimybė pažvelgti į tolimiausius savo sielos kampelius, į savo pasąmonę, ją suvokti ir priimti suteiks gyvenimui prasmę, grožį, pilnatvę.
Baigiamasis Literatūrinio rudens akcentas – Fridricho Bajoraičio literatūrinės premijos laureato šventė – vargiai sutalpino bibliotekon visus norinčius nepraleisti progos pasveikinti laureatą ir nominantus. Pirmąją Fridricho Bajoraičio literatūrinę premiją įsteigė AB DNB Šilutės klientų aptarnavimo skyrius ir jo vadovė Asta Balodienė, o laureato ženklą – UAB „Šilutės būstas”, vadovaujama Alekso Kvederio. Vertinimo komisijos pirmininkė kraštietė literatūrologė dr. Alma Lapinskienė apžvelgė šio Literatūrinio rudens kūrybos kraitę, pasidžiaugė šilutiškių kūrybingumu, talentingumu, žodžio sklandumu ir jausmingumu. Pirmosios Fridricho Bajoraičio literatūrinės premijos laureatu paskelbtas penkių poezijos ir prozos knygų autorius Audrius Šikšnius. Laureatas dėkojo savo knygų mecenatui, rajono savivaldybės Tarybos nariui Arvydui Jakui, kiekvienam savo kūrybos skaitytojui, vertintojui.
Paskelbtos ir devynios nominacijos bei apdovanoti jų laimėtojai. Prozos nominacija atiteko ekonomistui, rašytojui iš Klaipėdos dr. Rokui Flick; publicistikos, memuaristikos nominacija apdovanotas dokumentinės literatūros kūrėjas Eugenijus Rimvydas Stancikas; mokslinės literatūros nominacija skirta literatūrologei habil. dr. prof. Dainorai Pociūtei; už ištikimybę Šilutės ir jos krašto tematikai įvertintas Švėkšnos šviesuolis Petras Čeliauskas; vertimų nominaciją pelnė publicistas Algirdas Jakulis; vizualinės raiškos nominacija apdovanotas fotomenininkas Vytautas Karaciejus; už kūrinius vaikams ir jaunimui įvertinta menininkė Giedrė Bulotaitė; jaunojo kūrėjo nominacija atiteko aktyviam bibliotekos skaitytojui, Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos moksleiviui Lukui Arlauskui už pirmąją knygelę „Klevo lapelių pasaka”; Literatūrinio rudens staigmena įvardinta saugiškė lietuvininkų tarmės puoselėtoja Adelė Judeikienė ir jos knyga „Taip šneka lietuvininkai Saugose”.
Organizatorių vardu kalbėjusi bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė išreiškė viltį, kad kitoje Literatūrinio rudens šventėje-konkurse vėl bandysime prisijaukinti žodį, ieškosime pačių geriausių ir kūrybingiausių, dėkojo dalyviams, vertinimo komisijos nariams, rėmėjams, partneriams ir bičiuliams, šventę organizavusiems bibliotekos darbuotojams: Nijolei Budreckienei, Vitai Gerulienei, Aldonai Norbutienei, Laimai Dumšienei, Jolitai Baltutienei, Adomui Mauricui.
Nuoširdūs dalyvių padėkos žodžiai, linkėjimai džiugina ir leidžia tikėti, kad Literatūrinio rudens šventė-konkursas yra reikalingas, laukiamas ir panašus į žodžio atgaivos oazę kuriantiems ir literatūrinės kūrybos gerbėjams.

img 0999

img 1011

img 1049

 

Spausdinti
Facebook komentarai