Toliau rengiama didžioji knyga apie Šilutę

bibliotekos fasadas2012 m. spalio 26 d.

 

Leidykloje „Versmė”, rengiančioje „Lietuvos valsčių” serijos knygas, š. m. spalio 17 d. įvyko monografijų sudarytojų ir kitų talkininkų rudens susirinkimas. Jame buvo apibūdinta ir pavasario pabaigoje pradėtos rengti kraštotyrinės monografijos „Šilutė. Gaideliai” dabartinė būklė.

Šiai ypatingai knygai (jos numatoma apimtis sieks 1200 puslapių) straipsnius jau rengia Šilutės kraštotyros draugijos vadovė Regina Meškauskienė; žinomas kraštotyrininkas, Šilutės miesto garbės pilietis Jonas Jonaitis; pedagogas, kraštotyrininkas Anatolijus Žibaitis; krašto praeitimi besidominti šilutiškė Vaida Dienaitė; architektas Egidijus Vidrinskas; Šilutės miesto garbės pilietė, socialinių mokslų daktarė Romualda Dobranskienė; Šilutės muziejaus direktorė Roza Šikšnienė; istorikas Darius Barasa; pedagogas, visuomenės ir politikos veikėjas Algirdas Červinskas; Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė; Šilutės Hermano Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo nariai ir kiti.
Kaip pasakojo monografijos „Šilutė. Gaideliai” vyriausiasis redaktorius dr. Martynas Purvinas, šiais metais jis su architekte Marija Purviniene inventorizavo senąsias Šilutės evangelikų liuteronų kapines. Šiose didžiausiose krašto kapinėse buvo suregistruota per 1200 objektų, kurių kiekvienas užfiksuotas ir moksliškai įvertintas. Tyrimai leido atskleisti daug iki šiol nežinomų senųjų šilutiškių gyvensenos ir papročių ypatybių. Apie visa tai bus rašoma būsimoje monografijoje, kur išsamiai apibūdinta Šilutės ir jos apylinkių praeitis ir dabartis leis geriau pajusti krašto savitumą.
Leidyklos „Versmė” rengiamą didžiųjų knygų – kraštotyrinių monografijų seriją „Lietuvos valsčiai” remia LR Kultūros ministerija, vietos savivaldybės, įvairūs fondai ir rėmėjai. Jau išleista ne viena dešimtis tokių monografijų. Pavyzdžiui, neseniai išleista net dviejų tomų didžioji knyga apie Gelgaudiškį. 2013 m. planuojama išleisti knygas „Šeduva”, „Vaiguva”, „Užpaliai”, „Pašvitinys”.
Laukiame paramos ir būsimai monografijai „Šilutė. Gaideliai”. Didžiosios knygos rėmėjams ir talkininkams, straipsnių autoriams ir iliustracijų pateikėjams leidykla dovanos po būsimos knygos egzempliorių, kuris knygynuose kainuos nepigiai. Už rašinius bei tinkamas iliustracijas leidykla mokės atlyginimą – honorarą.
Besidominčius rengiama didžiąja knyga apie Šilutę ir jos apylinkes prašome kreiptis į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojus: el. paštu daliav@silutevb.lt, loretal@silutevb.lt, ritab@silutevb.lt, skambinti telefonais 78214, 78216, 77137 arba atvykti į biblioteką.

Spausdinti
Facebook komentarai