Popietė su birbynių meistru Bikavėnuose

bikavenai2013 m. vasario 26 d., Daiva Puidokienė

Kraštietis nusipelnęs meno veikėjas Pranas Budrius šiemet vasario 20 d. atšventė savo gražų 75-ių metų jubiliejų. Šią progą paminėti Bikavėnų filialo bibliotekoje buvo surengta prisiminimų popietė su jubiliato broliu Kazimieru Budriumi.
Kilę iš mažo Lietuvos kaimo Gorainių, jie nuveikė didelius darbus tėvynei, žmonėms, įnešė didelį indėlį į Lietuvos kultūrą. Jų gyvenimas spalvingas ir prasmingas, įprasmintas gražiais darbais ir įvertintas įvairaus lygio apdovanojimais.

Apkeliavę visą pasaulį su „Lietuvos” ansambliu, susipažinę su daugelio šalių kultūra ir plačiai populiarinę mūsų šalies kultūrą jie sugrįžta į gimtinę. Meilė muzikai užgimė dar vaikystėje stebint grojantį savo tėvelį. „Suklaupę žiūrėdavome kaip tėvuko pirštai mikliai spaudo bandonijos mygtukus ir mokydavomės. Visą savo laisvą laiką jis praleisdavo su muzika”- pasakojo Kazys. Pirmasis į Klaipėdos S. Šimkaus muzikos mokyklą išvažiavo Pranas, o po ketverių metų ir Kazys. Nors tam ir nepritarė tėvukas sakydamas, kad šeimoj užtenka vieno muzikanto. Po Klaipėdos sekė 5 metai Lietuvos konservatorijoje. Broliui Pranui vadovaujant „Lietuvos” ansambliui, Kazys buvo instrumentų orkestro vadovas. Šiuo metu Kazys žinomas kaip geras liaudies instrumentų meistras.
Visi susirinkusieji bibliotekoje susidomėję klausėsi ir uždavinėjo klausimus pašnekovui, nes galėjo išgirsti apie praeities įvykius, kuriuos kartu prisiminė esantys dalyviai. O nuostabūs birbynės garsai nešė tai į Italijos kalnus, tai į saulėtą gėlių pievą. Savo kūrybos romansą, apie gimtinę, Kazys padainavo grodamas su bandonija. Visiems pasakojimams būtų neužtekę visos dienos. Po ilgo pokalbio buvo nutarta, kad reikalinga ekskursija po gimtąsias vietas, kurią pažadėjo pats Kazys pravesti. Bibliotekininkė dėkojo svečiui už gražius pasakojimus ir labai gražią muziką. O jubiliatui palinkėta: „būti tvirtam kaip ąžuolui ir ošti dar šimtą metų”.

kazimieras budrius

Spausdinti
Facebook komentarai