Dalia Kirkutienė – tarp tapybos ir literatūros

kirkutiene12013 m. kovo 15 d., Rita Blauzdytė

 

Kovo 14-osios popietę Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka šilutiškius, besidominčius literatūra ir menu, pakvietė į kūrybos vakarą „Tarp tapybos ir literatūros”. Šiame kūrybos vakare šilutiškiai susitiko su menininke, pradedančia rašytoja Dalia Kirkutiene. Vakaro metu buvo pristatyta tapybos paroda ir novelių romanas „Eilėje prie laimės”. Renginys vyko bendradarbiaujant su Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriumi, todėl kartu atvyko ir šio skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė, kuri ir koordinavo visą renginį.

Dalia Kirkutienė užaugo Kulautuvoje, nuostabių pušynų ir panemunės pievų apsuptyje. Vilniaus dailės institute, dabartinėje Vilniaus dailės akademijoje, įgijusi tekstilininkės specialybę pradėjo tapyti ant šilko, modeliuoti drabužius. Prieš penkiolika metų su šeima apsigyveno Klaipėdoje. Čia ėmėsi aliejinės tapybos drobėje, buvo priimta į Lietuvos dailininkų sąjungą. Paveikslus ji „audžia” teptuku, kvadratėlis po kvadratėlio dėliodama savo gyvenimo spalvas. Kūrybinės patirties sėmėsi išbandydama save daugelyje meno sričių: kūrė audinius, papuošalus, reklamas, interjerus, tapė ant šilko bei freskas, modeliavo drabužius, kūrė floristikos darbus.
Pristatydama savo tapybos parodą, menininkė teigė, kad tapyba jai yra jausmų išraiškos priemonė. Be galo svarbi ir reikšminga yra spalva, kuri perduoda nuotaiką ir jausmus. Pasak menininkės, tai, kas užkoduota teptuku, žiūrovas turi perkaityti pats. „Tie kvadratėliai, tas audinys – yra manyje”. Kiekvienas darbas turi prasmę, reikšmę, kiekvienas kvadratėlis reikalauja didelio kruopštumo ir atsidavimo.
Nuo vaikystės Dalia svajojo ir kūrė istorijas, bet visos jos liko galvoje arba sugulė į dienoraščius. Pirmoji, neseniai pasirodžiusi dailininkės knyga – novelių romanas „Eilėje prie laimės”, kuriame – keturios novelės – keturių moterų gyvenimo atkarpos. Aina, Elena, Sofija ir Adelė susitinka eilėje prie laimės. Giliai širdyje jos gyvena laukimu. Tačiau keliaudamos per savo dienas, pripildytas ne vien tylos, bet ir dūzgiančių minčių, pamažėle suvokia, kad laimės nereikia laukti – reikia gyventi ir būti laimingoms dabar. Šios novelės gimė netikėtai, pasak autorės, tiesiog apsigyveno joje – teliko užrašyti. Kaip teigia Dalia Kirkutienė, viskas prasideda nuo susikurtų vaizdinių, kuriuos belieka užrašyti ir leisti įvertinti skaitytojui.
Renginio metu romano autorė skaitė ištraukas, apibūdino kiekvieną savo heroję. Anot menininkės, svarbiausia buvo perteikti jausmus ir išgyvenimus, tai, kas atsitiko kiekvienai knygos veikėjai, kaip jos vertino pačių savo nugyventus metus ir kokias padarė išvadas. Autorė rašė knygą, kuri būtų šilta ir jauki, kurioje kiekviena moteris surastų dalelę savęs. Gražaus įvertinimo knygos autorė sulaukė iš šilutiškės mokytojos Stanislovos Mockuvienės.
Dailininkės Dalios Kirkutienės tapybos parodą galite aplankyti ir jūs. Ją Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos palėpėlėje planuojama eksponuoti iki š. m. balandžio 18 dienos.

kirkutiene2

Spausdinti
Facebook komentarai