Donelaitį pažinome kitaip

donelaitis2013 m. rugsėjo 20 d., Vita Gerulienė

Knygos namų gyventojai jau ruošiasi sutikti ateinančius literatūros klasiko Kristijono Donelaičio jubiliejinius metus. Poema „Metai” yra lietuvių literatūros lopšys, tautos savitumo pajautimas, etninės tapatybės suvokimas. UNESCO nutarimu 1977 m. Kristijono Donelaičio poema įtraukta į Europos literatūros šedevrų biblioteką. Yra kuo didžiuotis, esame pamatyti, įvertinti ne tik savų, bet ir plataus pasaulio.

Baigėsi vasara, o kartu su ja ir Šilutės rajono savivaldybės finasuotas projektas Vasaros programa „Mokykla+Biblioteka=Žinios XXL′2013″ su baigiamuoju renginiu „Vasara su Kristijonu Donelaičiu”.
Antradienį, rugsėjo 19 d., F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje susirinko jaunieji raiškaus žodžio ir dailės meno mylėtojai.
Vakaras prasidėjo skambančių kanklių melodija, kurią atvykusiesiems padovanojo Šilutės rajono vaikų meno mokyklos kanklių klasės auklėtinė Deivina Jašinauskaitė.
Na, o lietuvių kalbos mokytoja Saulina Jokubauskaitė jauniesiems dalyviams skaitė Kristijono Donelaičio poemos „Metai” ištraukas. Vyko diskusija, buvo aptarta neįprasta poemos eilėdara – hegzametras, bei žaismingi priebalsiai, poemoje paryškinantys veikėjų gyvenimus, to meto buitį. Mokytoja vaikams papasakojo apie šiame kūrinyje aprašytą gamtos kaitą, laiko ratą, apie saulę, kuri yra visko pradžia, bei apie kitus „gamtos gaivalus”.
Vėliau vakarą į savo rankas perėmė mokytojas Aurimas Liekis, kuris jauniesiems dalyviams vedė dailės užsiėmimą. Vaikai piešė senąją būrų buitį, poemos „Metai” veikėjus, karpė, pjaustė detales iš gamtos, o vėliau aptarė savo kūrybines idėjas bei sumanymus.
Tądien bibliotekoje susirinkę vaikai tarsi nukeliavo į senąjį laikmetį, kuris juos nuteikė kūrybiniam darbui ir bičiulystei.
Beje, renginyje dalyvavo mokinių net iš 5 mokyklų: kartu su visais džiaugėsi Edvinas ir Domantas Prozoraičiai (Traksėdžių pagr. mokykla), Emilija Saudargaitė, Ugnė Stulpinaitė, Deivina Jašinauskaitė ir Luka Pociutė (Pamario pagr. mokykla), Gintaras Burzdžius (Šilutės jaunimo ir suaugusiųjų mokymo centras), Tadas Cirtautas (Kintų vid. mokykla) bei Guoda Cirtautaitė (Vydūno gimnazija).

{gallery}documents/fotogalerija/2013_09_19_Donelaitis{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai