Pasakos ne tik moko, bet ir gydo

kujaliene22013 m. spalio 30 d., Klemensas Stulga

Dar pavasarį Lietuvos Respublikos kultūros ministras Šarūnas Birutis pasirašė įsakymą, kuriuo buvo patvirtinti projektiniai renginiai, skirti regionų kultūrinei ir socialiniai atskirčiai mažinti. Vieno iš tokių renginių – projekto „Iš miesto į kaimą: keliaujantys sociokultūriniai turai” – klausytojais ir dalyviais tapo Traksėdžių bendruomenės nariai.

Žinomą psichologę, Klaipėdos universiteto dėstytoją Dalią Kujalienę, bibliotekoje susirinkusiems traksėdiškiams pristatė bibliotekininkė Vida Paldauskienė. Dėstytojai tai buvo jau antrasis susitikimas su klausytojais – prieš tai ji lankėsi Kintuose, kur su vietos bendruomene diskutavo apie pasakų poveikį vaikams, šiuolaikinius animacinius filmukus.
Susitikimo pradžioje traksėdiškiai sužinojo, kokį psichoterapinį poveikį žmogui gali turėti literatūra, knygų skaitymas. Vėliau dėstytoja su renginio dalyviais kalbėjo apie pasakas, jų įtaką žmogaus dvasiniam pasauliui, vertybių formavimuisi, vaikų ir jaunimo auklėjimui.
Kalbėta ir diskutuota apie žinomas garsių pasaulio kūrėjų pasakas. Dar įdomiau visiems buvo klausytis ir išgirsti, kokios gilios mintys užkoduotos slypi liaudies pasakose. Dažniausiai neįmanoma nustatyti liaudies pasakų autorių, tačiau šiuose nedidelės apimties fantastikos elementų turinčiuose kūriniuose paslėpta ne tik gili prasmė, sudėta tai, ką mes vadiname tautos patirtimi ir išmintimi: liaudies pedagogika, filosofija, tradicijos, šeimos sankloda, gyvenimo ir bendravimo būdas. Sužinota, kad kiekvienoje pasakoje pasakojamas veiksmas, įvykis, veikėjas, charakteris nėra atsitiktinis – visur galima įžvelgti atviriau ar giliau užkoduotų minčių. Anot autorės, sekant pasakas, galima pasekti ir gyvenimą, net ir tose pasakose, kurių pabaiga nebūna laiminga, galima rasti būdų, kaip spręsti savo problemas, rasti išeitį iš beviltiškų situacijų.

 

{gallery}documents/fotogalerija/2013_10_30_pasakos{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai