Naujuosius Metus pradėjo su Kristijonu Donelaičiu

sam 22152014 m. sausio 11 d., Danutė Adomavičienė

Sausio 1 d. sukanka 300 metų, kai gimė lietuvių grožinės literatūros pradininkas Kristijonas Donelaitis. Naujuosius metus kartu su šiuo žymiu rašytoju pradėjo ir Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filialo biblioteka. Sausio 9 d. bibliotekoje vyko virtualios parodos ,,Sveiks, svieteli margs” pristatymas 5–10 klasių mokiniams.

Anot rašytojos Gintarės Adomaitytės, „skaityti Donelaitį – tai tas pats, kas keliauti laiko mašina”. Skaitydami jo pasakėčias arba poemą ,,Metai” randame daug keistų, nesuprantamų žodžių, tačiau labai muzikaliai vienas prie kito prijungti jie susilieja į banguojančią ritmiką.
Virtualios parodos ,, Sveiks, svieteli margs” pristatymas prasidėjo filmo „Donelaitis tarp mūsų” peržiūra. Tai trumpas meninis vaidybinis filmas apie žmonių paliktas žymes knygos kelyje, tai filmas apie klasikos išliekamąją vertę bei rašytoją – Kristijoną Donelaitį.
Po filmo peržiūros lietuvių literatūros klasiko įtaigų meninį žodį perteikė Pašyšių pagrindinės mokyklos skaitovai (mokytojos J. Pėžienė ir L. Kazlauskienė). Susirinkusieki klausėsi ištraukų iš Kristijono Donelaičio poemos „Metai”. Žvilgtelti į praeitį, pasivaikščioti Tolminkiemio apylinkėmis pakvietė bibliotekininkė pristatydama virtualią parodą. Daugiau sužinota apie poeto Kristijono Donelaičio gyvenimo ir kūrybos kelią, jo darbų įprasminimą literatūroje, dailėje ir muzikoje.
Prasminga, kad Naujuosius Metus pasitikome prisimindami Kristijoną Donelaitį, savo gyvenimu ir kūryba gynusiu tikrąsias vertybes. Prisiminėme poetą, kuris apie save pasakė: „Aš garbingai nešioju žilus plaukus ir galiu prieš nieką pasaulyje nesigėdyti”.

sam 2214

sam 2216

Spausdinti
Facebook komentarai