Susitikimas su keliautoju Andriumi Varnu

dscf51762014 m. vasario 12 d., Vaida Nausėdaitė

„Neužtverdamas kelio pokyčiams, aš tampu derlinga dirva ir sudarau visas galimybes sudygti savyje kūrybinės vaizduotės sėkloms”, – šiais garsaus brazilų rašytojo Paulo Coelho žodžiais vasario 7 d. Kintų Vydūno kultūros centre prasidėjo F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialo organizuotas susitikimas su kraštiečiu Andriumi Varnu, nukeliavusiu piligriminę kelionę „Jokūbo kelias”. Tad rašytojo P. Coelho citata pasirinkta neatsitiktinai, mat jis taip pat keliavo šią piligriminę kelionę, jos metu patyrė dvasinį atgimimą ir rado įkvėpimo kūrybai.

Šv. Jokūbo kelias (Camino de Santiago) prasideda Prancūzijoje ir tęsiasi per visą šiaurinę Ispanijos dalį iki Santiago de Compostela katedros, kurioje yra palaidotas apaštalas Jokūbas. Šis kelias žinomas nuo viduramžių (daugiau nei 1000 metų), o tęsiasi jis net 800 km. Tai vienintelis piligrimų kelias, įtrauktas į UNESCO žmonijos kultūros paveldą. Kai kurie piligrimai ryžtasi nueiti dar papildomus 100 km ir pasiekia Finisterrą – miestelį, kuris iki Amerikos atradimo buvo laikomas „pasaulio pabaiga”.
Visą šį kelią, iki pat „pasaulio pabaigos” (900 km), pėsčiomis nukeliavo ir apie savo atradimus, nuotykius bei susitikimus kintiškiams pasakojo jiems visiems gerai pažįstamas Andrius Varnas. Nenuilstantis nuotykių ieškotojas, prieš keletą metų garsinęs Lietuvos, taip pat ir Kintų miestelio, vardą plaukė aplink pasaulį nuosava jachta, o šįkart jo dėka Santiago de Compostela katedroje buvo paminėtas Lietuvos vardas, mat tą dieną jis buvo vienintelis lietuvis tarp visų atkeliavusių piligrimų. Pasakojimą paįvairino rodomos nuotraukos, kuriose atsispindėjo ne tik istoriniai ir kultūriniai objektai, bet ir to krašto žmonių gyvenimas.
Ryžtis tokiai kelionei Andrių Varną paskatino noras ypatingai paminėti savo 60-metį. Rugsėjo 5-ąją iškeliavęs piligrimų keliu, savo gimtadienį jis sutiko kelyje (rugsėjo 6 d.). Kelyje jis sutiko ir daug įvairių tautybių žmonių – italų, kiniečių, vengrų, korėjiečių, amerikiečių. Sutiko ir keletą lietuvių. Vienas jų jau 7-erius metus keliauja šiuo keliu. Visi jie labai draugiški ir paslaugūs vieni kitiems. Piligrimų nakvynės namuose jie kartu gaminosi pietus, dalinosi ne tik maistu, bet ir savo džiaugsmais bei vargais.
Daug linksmų nuotykių patyrė ir įdomių istorijų išgirdo keliautojas. Įsiamžino garsiajame piligrimų akmenyje, iš kurio iškaltas kryžius, gavo piligrimų pasą, kuriame kiekvienų piligrimų nakvynės namų antspaudas, piligrimų sertifikatą, pažymintį, kad jis nukeliavo „Jokūbo kelią” ir pasiekė „pasaulio pabaigą”. Be viso to, Andrius Varnas susirado naujų draugų, pažino įvairių kultūrų žmones, pateisino savo lūkesčius įspūdingai sutikti savo jubiliejų. Kaip pats keliautojas sakė, jei reikėtų apibūdinti, kokia yra ši piligriminė kelionė – tai FANTASTIKA! Ir paragino visus, norinčius patirti kažką nepaprasto, pasiryžti šiai kelionei.

dscf5175

Spausdinti
Facebook komentarai