Edukacinė programa „Kožns paukštis saviška gėd“

img 19542014 m. kovo 25 d., Danutė Adomavičienė

Puoselėti savo gimtąją kalbą, prisiminti, kaip kalbėjo mūsų seneliai Pašyšių gyventojai galėjo kovo 20 dieną, Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filialo organizuotame vakarojime. 19 val. Pašyšių bendruomenės namuose savo edukacinę programą ,,Kožns paukštis saviška gėd” pristatė Šilutės kraštotyros draugijos folkloro ansamblis ,,Ramytė” (vad. Giedrė Pocienė). Tautiniais Mažosios Lietuvos rūbais pasipuošę atlikėjai, lietuvininkams būdingais muzikiniais instrumentais ausį malonino kiekvienam atėjusiajam. Susirinkusieji ne tik susipažino su lietuvininkų bei šiaurės žemaičių tarmių ypatumais, šių regionų dainomis, giesmėmis, šokiais ir kostiumais, bet ir patys kartu dainas traukė ir liežuvį laužė skaitydami pasakas žemaičių ir šišioniškių tarmėmis.

Šis nuotaikingas pasibuvimas kartu daugeliui liks atmintyje kaip savotiška pamoka. Joje buvo mokomasi tarmiškai kalbėti ir dainuoti, lyginamos kaimyninės tarmės: juk visai netoli nuo Šilutės prasideda Žemaitija. Tad, pasirodo, ne viena daina ar net žaidimas abiejose rubežiaus pusėse dainuojamas ar žaidžiamas labai panašiai. Tik dviejų gaspadinių kalbos klausant (I. Skablauskaitės ir Ž. Šveikauskienės), ji skamba vienu atveju lyg iš aukšto ir solidžiai (lietuvininkų), kitu atveju – lyg iš pilvo, su trenksmais (žemaičių). Vo jau ginčas, katra gražesnį ar aštresnį liežuvį turinti, prajuokino visus susirinkusius. Anuos ne tik dainas dainava, bet ir patarimus dalina – kaip vaikiną arba mergikę prie savis išlaikyti.

„Ramytės” atliekamos dainos puikiai iliustravo šių regionų skirtybes bei pabrėžė bendrumus. Buvo smagu žiūrėti ir lyginti, kaip panašius šokius šoka kaimynai – šišioniškiai ir žemaičiai. Šis vakaras parodė, kokie mes skirtingi, bet tuo pačiu ir panašūs, nežiūrint, kurioje Lietuvos vietoje gyvename. Nuskambėjus atsisveikinimo dainai, bendruomenės pirmininkė Asta Stonkuvienė ir bibliotekininkė Danutė Adomavičienė padėkojo atlikėjams už linksmą programą, pasidžiaugė kolektyvo laimėjimais ir palinkėjo kūrybingų metų.

img 1860

img 1875

Spausdinti
Facebook komentarai