Nežinomas ir žinomas Algirdas Brazauskas

img 07242014 m. balandžio 10 d., Aldona Norbutienė

„Nežinomas ir žinomas Algirdas Brazauskas” – taip vadinosi renginys, vykęs Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje. Jo metu pristatyta solidi, per 800 puslapių, atsiminimų knyga „Žmogus laiko taikinyje: Algirdas Brazauskas draugų ir oponentų akimis” (knyga išleista kartu su CD). Renginyje dalyvavo knygos sudarytojas, žurnalistas, buvęs A. Brazausko patarėjas Vilius Kavaliauskas.

Šešerius metus dirbęs kartu su A.Brazausku ir iš arti matęs jo darbus, jis mielai dalinosi prisiminimais apie pirmąjį Lietuvos Respublikos Prezidentą, atskleidė knygos sudarymo aplinkybes. Jis teigė, kad išleisti knygą apie A. Brazauską buvo jo artimųjų idėja. Sudarytojui norėjosi knygoje parodyti A. Brazauską, kaip neeilinę asmenybę, tiek darbe, tiek gyvenime, atskleisti tai, ko niekas iki tol nežinojo. Todėl prieš rengdamas knygą, V. Kavaliauskas kreipėsi į 400 asmenų, prašydamas pasidalinti atsiminimais apie A. Brazauską, papasakoti ką nors negirdėto. Sudarytojo teigimu, šis leidinys nėra istorinis, o tiesiog daugybės žmonių atsiminimai, įvairių įvykių interpretacijos, kurios sudėtos į vieną knygą. Joje randame per 140 žmonių pasakojimų apie Prezidentą, nuo artimiausių bendražygių iki politinių priešininkų, tarp jų ir užsienio šalių prezidentų liudijimai. Visiems, kuriems likimas lėmė pabūti šalia A. Brazausko, pasidaliję savo atsiminimais tampa šios istorijos dalimi. Knyga iliustruota fotonuotraukomis, kuriose užfiksuotos A. Brazausko gyvenimo akimirkos. Knygos sudarytojas atsakinėjo į susirinkusiųjų klausimus, norintieji galėjo įsigyti šią knygą.
Taip pat renginio metu šilutiškiai galėjo pamatyti žinomos žurnalistės, prodiuserės ir aktyvios visuomenės veikėjos Editos Mildažytės dokumentinį filmą „Post Scriptum. Pamiršti sakiniai” apie 1993 m. išrinktą pirmąjį Lietuvos Respublikos Prezidentą Algirdą Brazauską. Filme – pokalbių ištraukos su Prezidentu, filmuota medžiaga iš įvairių renginių, kuriuose Jo Ekscelencija įamžintas dėstantis savo mintis apie Lietuvą. Filmas sukurtas ir knyga išleista pirmojo Lietuvos Respublikos Prezidento 20 metų sukakties proga.

{gallery}documents/fotogalerija/2014_04_10_knygos_pristatymas{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai