Akvilės Zavišaitės (1962–1991) retrospektyvinės dailės darbų parodos pristatymas

img 09802014 m. balandžio 29 d., Dalia Pupšytė

Minėdami 14-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, pavadintą šūkiu „Biblioteka – vienas pasaulis, daug istorijų”, svarstėme, kokią ypatingą istoriją norėtume papasakoti savo bibliotekoje šia proga. Rankose atsidūrė senokai vartyta knygelė – 1999 m. leidykloje „Tyto alba” išleista knyga „Akvilė. Paveikslai, laiškai atsiminimai”, iliustruota jaunos talentingos dailininkės asmeninėmis fotografijomis, jos pačios dailės darbais. Vėliau, 2012 m., pasirodė antroji knyga „Akvilė: neprašyk auksinės žuvelės plauti indų”, papildyta menininkės dailės darbų reprodukcijomis, nuotraukomis, artimų žmonių prisiminimais. Pasakojimas apie jautrią, ryškią asmenybę, įdomią menininkę, jos begalinę meilę laisvei, optimizmą, audringą gyvenimą ir tragišką atomazgą uždegė noru pasidalinti šia istorija, surengiant jos dailės darbų parodą ir knygos pristatymą Pamario krašte.

Džiugu, kad ši idėja išsipildė. Balandžio 24 d. F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko A. Zavišaitės „Gyvenimas ir tau, ir man yra nuostabus” parodos atidarymas, knygos „Akvilė: neprašyk auksinės žuvelės plauti indų” (sudarytoja Rita Baltušytė) pristatymas ir dokumentinio filmo „Akvilė” (rež. Lilija Kopač) peržiūra.

Susitikime savo mintimis apie Akvilės dailės kūrinius, lakų ir kupiną meilės žodį dalinosi svečiai: menininkė, poetė, žurnalistė Dalia Bielskytė (Klaipėda), leidyklos „Tyto alba” redaktorė Eglė Bielskytė, asociacijos „Pozityvus gyvenimas” vadovas Jurgis Andriuška (Klaipėda) bei artimas giminaitis, A. Zavišaitės dėdė Antanas Pulikas (JAV), atvykęs pasisvečiuoti į Lietuvą. Taip pat, susitikime žodį tarė Šilutės pirmosios gimnazijos dailės mokytoja ekspertė Kristina Blankaitė, dar studijų laikais susipažinusi su A. Zavišaitės kūrybos darbais. Kristina prognozavo, kad Akvilės talentas, išreikštas drobės darbuose, yra neatskleistas talentas Lietuvoje, tačiau ateityje, be abejonės, bus įamžintas kaip vienos iš ryškiausių asmenybių meno istorijoje.

Nuoširdžiai dėkojame Akvilės mamai Ritai Baltušytei, iš tolimosios Australijos suteikusiai visokeriopą informaciją ir padėjusią organizuojant parodos atidarymą.

Na, o dabar keletas faktų apie Akvilę. Žinomo rašytojo Juozo Baltušio anūkė A. Zavišaitė gimė 1962 m. lapkričio 28 d. Vilniuje architekto ir žurnalistės šeimoje. Ji piešė nuo mažens. Baigusi vidurinę mokyklą, studijavo anglų kalbos pedagogiką, tačiau studijas teko nutraukti 1983 m., gavus leidimą išvykti nuolat gyventi į Australiją, kur jau buvo įsikūrusi jos motina, žurnalistė, redaktorė Rita Baltušytė. Australijoje A. Zavišaitė studijavo piešimą, tapybą ir keramiką Niukaslio dailės koledže. 1987 m. įgijusi meno bakalaurės laipsnį ir dailininkės diplomą, tęsė studijas Hunter Institute, apsigynė disertaciją „Mano gyvenimas ir mano menas”. Jos kūrybinis palikimas – apie 50 drobių, sukurtų pastelės technika, piešinių, nemažai keramikos darbų, eskizų. Pagrindiniai kūrinių personažai – mįslingos, pabrėžtinai erotiškos moterys. 1989 m. dailininkė tapo jauniausia autore, surengusia personalinę parodą Lietuvos dailės muziejuje.

A. Zavišaitės parodos eksponuotos Australijoje, Amerikoje ir Lietuvoje. Vienos iš pastarųjų pristatytos Klaipėdos galerijoje 2012 m. ir Kupiškio etnografijos muziejuje 2013 m.

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje A. Zavišaitės paroda eksponuojama iki gegužės 28 d. Maloniai kviečiame apsilankyti.

{gallery}/documents/fotogalerija/2014_04_29_zavisaite{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai