„Laiškai mokytojui” iš praeities pasiekė dabartį

dscf14682014 m. gegužės 8 d., Daiva Jucikaitė

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje į devintosios knygos pristatymą rinkosi Hermano Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo nariai ir neabejingi mokytojo profesijai šilutiškiai. Šis klubas parengė ir išleido epistoliarinio žanro knygą „Laiškai mokytojui” pedagogine tema.

Renginio pradžioje klubo narė, mokytoja Dalia Šulcienė susirinkusius pakvietė padiskutuoti mokytojo, mokinio ir jų santykių tema. Būtent ši tema ir atskleidžiama bibliotekoje pristatytoje laiškų knygoje. Šios knygos sudarytoja, mokytoja Irena Arlauskienė knygos žanrą įvardijo kaip laiškų apysaką, kurioje anoniminė laiškų autorė įtaigiai pasakoja apie mokyklos gyvenimo aktualijas, pedagoginio pašaukimo problemas, dvasinius mokinio ieškojimus. Mokytoja Daiva Trijonienė minėjo, kad knygoje pastebimas autorės noras atvirai išsikalbėti skaudžiomis jai temomis.

Šilutės Hermano Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo pirmininkė dr. Romualda Dobranskienė paatviravo, jog knygoje publikuojami laiškai buvo adresuoti jai. Ji su laiškų autore susitikdavo 1967-1969 metais rajoniniuose moksleivių literatūriniuose konkursuose. Vėliau laiškų autorės ir mokytojos dr. Romualdos Dobranskienės pažintis buvo atsinaujinusi 1993-1995 metais laiškų forma, tačiau po kiek laiko nutrūko.

Klubo nariai, įprasmindami tautinės mokyklos pradininkės Meilės Lukšienės veiklą, nutarė išleisti šiuos Romualdai Dobranskienei rašytus laiškus.

Apie knygos „Laiškai mokytojui” iliustravimo ypatumus kalbėjo šilutiškė tautodailininkė Rūta Čiuželienė. Ji minėjo, kad į knygą sudėjo tik tas iliustracijas, kurios padėjo labiau atskleisti knygoje publikuojamų laiškų mintį.

Knygą „Laiškai mokytojui”, kuri yra tarsi vadovėlis studentams, besirenkantiems pedagogo profesiją, galima rasti užsukus į Šilutės F. Bajoraičio viešąją biblioteką.

 

{gallery}/documents/fotogalerija/2014_05_08_laiskai_mokytojui{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai