Projekto „Bibliotekos jaunimui” savanoriai pasiekė finišo tiesiąją

20140508 1138592014 m. gegužės 16 d., Ingrida Zakaraitė

Gegužės 13 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje finišavo šešias savaites trukęs projektas „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra per savanoriškos veiklos stiprinimą bibliotekose: BIBLIOTEKOS JAUNIMUI”. Penki savanoriai atliko 200 val. trukmės praktiką bibliotekoje ir gavo pažymėjimus, kuriuose įrašytos jų įgytos kompetencijos.

Praktikos pradžioje jaunuoliams buvo padovanoti marškinėliai ir krepšiai, bloknotai ir rašikliai, padėsiantys savanoriavimo kelyje. Su šia savanoriška „amunicija” praktikantai dalyvavo ir Šviesos akcijoje „Jau saulelė vėl…”, kurios metu buvo skaitomos Kristojono Donelaičio poemos „Metai” dalies „Pavasario linksmybės” ištraukos. Prieš didžiulę auditoriją nepabūgo stoti net kelios savanorės ir perskaityti paskirtų poemos ištraukų.

Savanoriai turėjo progą pritaikyti mokymų „Savanoriškos veiklos praktikos vykdymas” (organizavo „Asmenybės raidos centras”) metu įgytas žinias. Jie buvo mokomi ne tik streso valdymo, komandinio darbo, tačiau taip pat klausėsi paskaitų apie renginių ir parodų organizavimą. Naujos žinios pravertė rengiant fotografijų parodą „AŠ, Šilutė ir Europa 2004–2014″. Paroda buvo eksponuota F. Bajoraičio viešosios bibliotekos organizuojamoje Europos dienos šventėje „Kelią kuriame eidami drauge su Europa”.

Praktikos metu savanoriams teko įsijausti ir į gidų rolę. Kiekvienas iš jų turėjo pasirinkti artimiausią ir labiausiai patinkančią jiems kraštotyrinę temą ir pasiruošti ją pristatyti likusiai grupelei. Ekskursijų po Šilutę ir Rusnę metu dalyviai sužinojo apie krašto istoriją, kulinarinį paveldą, papročius, įspūdingą architektūrą ir jos istoriją. Pasiruošę kraštotyrinės medžiagos pristatymus konkrečia tema, savanoriai sužinojo daugybę negirdėtų, įdomių faktų apie juos kasdien supančią aplinką. Jie pripažino, kad nuo šiol vaikštant Šilutės ar Rusnės gatvėmis atkreips dėmesį į dar stovinčius senosios architektūros stebuklus, kuriuose prieš šimtą ar net daugiau metų veikė restoranai, viešbučiai, vaikų darželiai, krautuvėlės, bei pasidalins įgytomis žiniomis su draugais ir artimaisiais. Besigrožėdami gamta jaunuoliai prisimins, kaip gamtos pokyčiai įtakojo kraštovaizdį, kuris praeityje atrodė kitaip, nei šiomis dienomis. O atvykusius svečius pavaišins šišioniškių kafija ar tija.

Projektas leido įgyti ne tik naujų kompetencijų, žinių, bet ir suteikė galimybę aktyviam vietos jaunimui gauti darbo praktikos, kuri taps rimtu argumentu jų būsimiems darbdaviams. Savanoriavimas – ne tik būtina patirtis jauno žmogaus gyvenime, bet ir galimybė geriau pažinti save, puikiai leisti laiką bendraminčių draugijoje.

Įgyvendinant projektą „Bibliotekos jaunimui” liepos 19–27 d. Trakuose, prie Užutrakio dvaro, vyks kraštotyrinė stovykla, į kurią kviečiami moksleiviai, šiemet baigsiantys 12 klasių, taip pat nedirbantis ir nesimokantis 18–29 m. jaunimas. Kelionės išlaidas, maitinimą ir apgyvendinimą apmokės stovyklos organizatoriai. Registracija į stovyklą vyksta iki gegužės 20 d. telefonu 8-441 78 216, arba el. paštu ingridaz@silutevb.lt, taip pat atvykus į Šilutės F. Bajoraičio viešąją biblioteką pas mentorę Ingridą Zakaraitę.

{gallery}/documents/fotogalerija/2014_05_16_savanoriai{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai